Bekijk de uitzending van Nieuwsuur: o.a. eerste corona sneltesten terug

Wo 7 oktober 2020 | 21:30 Nieuwsuur: o.a. eerste corona sneltesten

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur: o.a. eerste corona sneltesten gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur: o.a. eerste corona sneltesten gemist.

Nieuwsuur: o.a. eerste corona sneltesten

Datum
Wo 7 oktober 2020
Tijd
21:30 tot 22:20
Zender
NPO 2
Genre
Informatief
Acteurs
Mariëlle Tweebeeke
Officiële Twitter
@nieuwsuur
Deel-url
gids.tv/25164806

Onderwerpen van deze uitzending

Eerste corona-sneltesten goedgekeurd
De eerste twee van vijf corona-sneltesten die in Nederland onderzocht worden op hun betrouwbaarheid, zijn geslaagd voor dat toelatingsexamen. De sneltesten hebben een kwartier nodig om aan te geven of iemand besmet is met het coronavirus. Dat maakte minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vandaag bekend bij een werkbezoek aan het Amphia Ziekenhuis in Breda. Daar is één van de beide testen de afgelopen tijd gevalideerd. De andere is goedgekeurd na onderzoek in het UMC Utrecht. Beide sneltesten worden de komende tijd verder onderzocht op hun bruikbaarheid. We spreken met arts-microbioloog Marije Hofstra van het UMC.

Advies: Koloniale roofkunst onvoorwaardelijk teruggeven
Het is een worsteling voor veel musea: koloniaal erfgoed in hun collecties. De Raad voor Cultuur stelt vandaag in een advies aan minister Ingrid van Engelshoven dat Nederland alle koloniale stukken, waarvan redelijk zeker kan worden aangetoond dat de herkomstlanden deze onvrijwillig zijn kwijtgeraakt, onvoorwaardelijk moet teruggeven. Lilian Goncalves is te gast. Zij komt vertellen over de uitkomsten van de commissie die zij heeft geleid over koloniaal erfgoed. Ook spreken we met Stijn Schoonderwoerd, directeur van het Nationaal Museum van Wereldculturen, en Jan de Hond, conservator bij de afdeling geschiedenis van het Rijksmuseum. Wat vinden zij van het advies?

Nieuwsuur: o.a. eerste corona sneltesten op tv

.