Bekijk de uitzending van NCRV Dokument: Paviljoen 7 terug

Ma 28 maart 2011 | 23:00 NCRV Dokument: Paviljoen 7

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van NCRV Dokument: Paviljoen 7 gemist? Bekijk hier naar NCRV Dokument: Paviljoen 7 gemist.

NCRV Dokument: Paviljoen 7

Datum
Ma 28 maart 2011
Tijd
23:00 tot 00:35
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire
Kijkwijzer
Deel-url
gids.tv/3585892

Vanavond zendt NCRV Dokument de schokkende documentaire Paviljoen 7 van Zoli Schwarcz uit. De documentaire toont de dagelijkse praktijk van het Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC) op de dertiende verdieping van de Penitentiaire Inrichting Over-Amstel in Amsterdam, beter bekend als de Bijlmerbajes.

Volkert van der G. zat na de moord op Pim Fortuyn de eerste weken gedetineerd in het PPC, waar hij 24 uur per dag met camera’s werd bewaakt. Op Paviljoen 7, de Intensive Care-afdeling van het PPC, worden gedetineerden behandeld die in een ernstige psychiatrische crisis zijn beland. De meesten van hen zijn psychotisch, sommige van hen suïcidaal. In onze reguliere gevangenissen zijn deze gedetineerden niet meer te behandelen.

In een setting van ‘maximale beveiliging en maximale zorg’ moet het team van Paviljoen 7 proberen de crisis te doorbreken. Omdat het een justitiële inrichting is, mogen medewerkers van het PPC verregaande maatregelen inzetten die in de reguliere geestelijke gezondheidszorg niet zijn toegestaan. Zoals het gebruik van handboeien, het onder dwang toedienen van medicatie of het tegemoet treden van gevaarlijke patiënten met helm en schild.

In de ondergrondse garage arriveert de ambulance met een nieuwe patiënt. Het is een psychotische man, veroordeeld voor de moord op een zwerver. Hij wordt van instelling naar instelling verplaatst omdat niemand met zijn onvoorspelbare agressie kan omgaan.

De medewerkers van Paviljoen 7 zitten niet te wachten op zijn komst, maar de instelling mag niemand weigeren. Geboeid aan handen en voeten en voorzien van een spuugmasker wordt de man horizontaal uit de ambulance gehaald en door zes man de lift binnengedragen.

NCRV Dokument Paviljoen 7 toont zonder commentaar of interviews op indrukwekkende wijze hoe medewerkers en patiënten op deze beklemmende locatie tot elkaar veroordeeld zijn. In het troosteloze gebouw, afgesloten van de buitenwereld, ontrolt zich een psychologisch gevecht waarbij niemand vrijuit gaat.

Een groeiend percentage van de Nederlandse gedetineerden kampt met psychiatrische stoornissen. In 1981 zaten er in het PPC Amsterdam nog geen tien ernstig gestoorde gedetineerden, nu zijn dat er zo’n 330 op jaarbasis. Zij zijn het resultaat van een falend zorgsysteem dat mensen laat rondzwerven over straat, rondpompt in instituties van zorg en detentie zonder hen adequaat te behandelen. Niemand wil deze mensen hebben, het PPC is de laatste optie, zij mogen immers niemand weigeren.

NCRV Dokument Paviljoen 7 wordt uitgezonden in het kader van De Week van de Psychiatrie 2011 die van 28 maart tot en met 3 april plaatsvindt. Het thema van deze week is ‘Waardevolle zorg?!’ en gaat over (geestelijke) gezondheidszorg die echt waardevol en belangrijk is.

NCRV Dokument: Paviljoen 7 op tv

.
Vanavond in NCRV Dokument: Paviljoen 7