Bekijk de uitzending van NCRV Dokument: Boeren burgers buitenlui terug

Ma 5 maart 2012 | 22:55 NCRV Dokument: Boeren burgers buitenlui

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van NCRV Dokument: Boeren burgers buitenlui gemist? Bekijk hier naar NCRV Dokument: Boeren burgers buitenlui gemist.

NCRV Dokument: Boeren burgers buitenlui

Datum
Ma 5 maart 2012
Tijd
22:55 tot 23:50
Zender
NPO 2
Kijkwijzer
Deel-url
gids.tv/7277849

Wie in Amsterdam op de Dam staat is omringd met geschiedenis. Het verleden, bron van verhalen die vertellen wie we zijn, het is te lezen in iedere steen. Als we de rivier de Amstel, waaraan de stad zijn naam en faam te danken heeft, vanuit het centrum volgen, komen we in een cultuurlandschap dat niet minder oud is. Als je onder de ringweg doorvaart, zie je het groen van bomen, historische buitenplaatsen en weiden met koeien. De stad ligt opeens op afstand, de lobben van Buitenveldert en Amsterdam Zuidoost lijken een andere wereld, we zijn in het boerenland. Een landschap dat wordt bedreigd door stadse bestemmingsplannen en ‘structuurvisies'.

De documentairefilm Boeren Burgers Buitenlui van Gouden Kalf winnaars Jan Musch en Tijs Tinbergen (Rotvos, 2009) neemt de kijker mee op een unieke tocht door dit prachtige land. We bewandelen weggetjes die Rembrandt graag bewandelde, en belanden voorbij het pittoreske Ouderkerk aan de Amstel in de grootste ononderbroken groene ruimte van de Randstad: duizenden hectaren oer-Hollands polderland, die doen ervaren dat Amsterdam onderdeel is van Holland. Een land waarin de natuur een onverwachte rijkdom heeft, met wolken grutto's boven de weiden en roepende steenuilen in een boomgaard. We maken kennis met de dynastie van Schaik, een boerenfamilie die al eeuwen lang het Amstelland vorm geeft: een wereld van weiden, sloten en koeien.

We zien hun strijd om die natuur te behouden. We maken ook kennis met de rafelranden tussen stad en wei, de paden, wegen, rivieren en moerassen waar de stadjers komen fietsen, wandelen, roeien, skeeleren, vissen en weer even het gevoel krijgen dat ze onderdeel van de eeuwige natuur zijn. We zijn getuige van het verstrijken van seizoenen, van angstaanjagende onweersbuien, loeiende herfstwinden en ontwrichtende sneeuwstormen. Een land waarin de mens rust en ruimte vindt. Maar ook een land dat bedreigd wordt door dezelfde mens, die vanuit de oprukkende wereldstad met bijna een miljoen inwoners en vanuit randgemeentes steeds meer behoefte heeft aan wandelparkjes, golfbanen en parkeerplaatsen.

Boeren Burgers Buitenlui is geregisseerd en geproduceerd door Musch & Tinbergen.

NCRV Dokument: Boeren burgers buitenlui op tv

Amsterdam vissen miljoen natuur koeien ruimte rivier roeien rembrandt burgers groene boeren geschiedenis rivieren groen parkeerplaatsen skeeleren ringweg wandelen kalf gouden kalf rijkdom holland centrum winnaars gouden schaik amstel ncrv wolken steen landschap kijker sloten fietsen inwoners ouderkerk aan de amstel dynastie tijs tinbergen.
Promo - NCRV Dokument: Boeren burgers buitenlui