NCRV Dokument: Boeren burgers buitenlui

Meest recente uitzending
Datum
Zo 27 mei 2012
Tijd
19:15 tot 20:20
Regisseur
Jan Musch en Tijs Tinbergen
Twitter hashtag
#NCRVDokument
Kijkwijzer
Deel-url
gids.tv/7605801

Op veler verzoek wordt de oogstrelende NCRV documentaire Boeren Burgers Buitenlui van Gouden Kalfwinnaars Jan Musch en Tijs Tinbergen (Rotvos 2009) primetime herhaald. De documentaire portretteert het schitterende natuurgebied Amstelland onder de rook van de hoofdstad waar de mens steeds meer ruimte inneemt.
Wie in Amsterdam op de Dam staat is omringd met geschiedenis. Het verleden, bron van verhalen die vertellen wie we zijn, het is te lezen in iedere steen. Als we de rivier de Amstel, waaraan de stad zijn naam en faam te danken heeft, vanuit het centrum volgen, komen we in een cultuurlandschap dat niet minder oud is. Als je onder de ringweg doorvaart, zie je het groen van bomen, historische buitenplaatsen en weiden met koeien. De stad ligt opeens op afstand, Buitenveldert en Amsterdam Zuidoost lijken een andere wereld, we zijn in het boerenland. Een landschap dat wordt bedreigd door stadse bestemmingsplannen en ‘structuurvisies'.

Boeren Burgers Buitenlui neemt de kijker mee op een unieke tocht door dit prachtige land. We bewandelen weggetjes die Rembrandt graag bewandelde en belanden voorbij het pittoreske Ouderkerk aan de Amstel in de grootste ononderbroken groene ruimte van de Randstad: duizenden hectaren oer-Hollands polderland, die doen ervaren dat Amsterdam onderdeel is van Holland. Een land waarin de natuur een onverwachte rijkdom heeft, met wolken grutto's boven de weiden en roepende steenuilen in een boomgaard.

We maken kennis met de dynastie van Schaik, een boerenfamilie die al eeuwen lang het Amstelland vorm geeft: een wereld van weiden, sloten en koeien. We zien hun strijd om die natuur te behouden. We maken ook kennis met de rafelranden tussen stad en wei, de paden, wegen, rivieren en moerassen waar de stadjers komen fietsen, wandelen, roeien, skeeleren, vissen en weer even het gevoel krijgen dat ze onderdeel van de eeuwige natuur zijn. We zijn getuige van het verstrijken van seizoenen, van angstaanjagende onweersbuien, loeiende herfstwinden en ontwrichtende sneeuwstormen. Een land waarin de mens rust en ruimte vindt. Maar ook een land dat bedreigd wordt door dezelfde mens, die vanuit de oprukkende wereldstad met bijna een miljoen inwoners en vanuit randgemeentes steeds meer behoefte heeft aan wandelparkjes, golfbanen en parkeerplaatsen.

Meer op tv: Liverpool op tv , Alarm op tv en Kickboxen op tv

Video