Bekijk de uitzending van Natuur op 2: Planet Earth terug

Ma 23 januari 2012 | 19:25 Natuur op 2: Planet Earth

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Natuur op 2: Planet Earth gemist? Bekijk hier naar Natuur op 2: Planet Earth gemist.

Natuur op 2: Planet Earth

Datum
Ma 23 januari 2012
Tijd
19:25 tot 20:25
Zender
NPO 2
Kijkwijzer
Deel-url
gids.tv/7065288

Aflevering: Jungles

Slechts drie procent van onze planeet is bedekt met jungles, maar toch komt daar de helft van alle diersoorten op aarde voor. Jungles vinden we vooral rond de evenaar, waar het zonnig en warm is, en waar het altijd dag is.

Daarom zijn het de vruchtbaarste gebieden op aarde. De omstandigheden zijn er ideaal voor het leven, maar toch is overleven in de jungle verre van gemakkelijk.

Het is een probleem om aan eten te komen in een regenwoud, vooral voor grote zoogdieren. Olifanten weten te overleven omdat ze hun voeding kunnen aanvullen met mineralen uit ondergelopen kuilen op open plekken in het bos.

Om de lekkerste stukjes te bemachtigen, moeten de olifanten met hun slurf een gat boren en de toplaag van slib wegblazen. In het Ngogo-woud in Oeganda heeft Planet Earth een primeur in de biologie, als ze opnames weten te maken van de grootste groep chimpansees ter wereld.

Met 150 apen sterk verdedigen ze hun territorium tegen naburige groepen chimpansees. Tijdens een verkenningstocht wordt een jong van een rivaliserende groep gedood en opgegeten.

Maar de meest succesvolle strategie in de jungle is specialiseren. De rode krabspin bijvoorbeeld brengt zijn hele leven door op een kleine, met water gevulde bekerplant.

Hij voedt zich hoofdzakelijk met muggenlarven die hij vangt door naar de bodem van de beker te duiken.

Natuur op 2: Planet Earth op tv

.
Vanavond in Natuur op 2: Planet Earth