Bekijk de uitzending van Monteverdi - Vespro della beata vergine terug

Za 11 januari 2020 | 16:39 Monteverdi - Vespro della beata vergine

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Monteverdi - Vespro della beata vergine gemist? Bekijk hier naar Monteverdi - Vespro della beata vergine gemist.

Monteverdi - Vespro della beata vergine

Datum
Za 11 januari 2020
Tijd
16:39 tot 18:05
Zender
Brava
Deel-url
gids.tv/23602542

Componist Claudio Monteverdi (1567-1643), één van de grote meesters uit de barokperiode, scheef rond 1600 een nieuw werk voor koor en solisten waarin hij oude en nieuwe stijlen uit zijn tijd combineerde, zoals de madrigaal en liturgische composities. Deze combinatie bleek een gouden greep: het groeide uit tot de standaard voor alle grote vormen van religieuze muziek in de barokperiode, zoals het oratorium, de cantate, en de passie.

Het combineren van verschillende stijlen zou later niet alleen in religieuze muziek, maar ook in de opera worden toegepast. Een goed voorbeeld waarin hij de combinatie van stijlen laat zien is het werk ‘Vespro della beata vergine’, ook wel de ‘Mariavespers’ genoemd.

Zulke vespers werden vooral in de rooms-katholieke kerk gezongen. Solisten: Dorothee Blotzki-Mields, Katharine Fuge, Mark Padmore, Jan Kobow, Furio Zanasi, Dominik Wörner.

Monteverdi - Vespro della beata vergine op tv

.