Bekijk de uitzending van Mahler - Symfonie nr. 6 terug

Do 9 augustus 2018 | 20:34 Mahler - Symfonie nr. 6

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Mahler - Symfonie nr. 6 gemist? Bekijk hier naar Mahler - Symfonie nr. 6 gemist.

Mahler - Symfonie nr. 6

Datum
Do 9 augustus 2018
Tijd
20:34 tot 22:01
Zender
Brava
Genre
Muziekprogramma
Deel-url
gids.tv/20791556

Leonard Bernstein dirigeert de Wiener Philharmoniker in een uitvoering van Gustav Mahlers Symfonie Nr. 6 in a-klein. De uitvoering is opgenomen in de Wiener Musikverein in 1972. Het werk ging in premi?re in 1906 te Essen en draagt de bijnaam 'Die Tragische'. Het werk kwam tot stand in een relatief gelukkige periode in Mahlers leven (1903-04); hij was gelukkig getrouwd met Alma Schindler en ook werd tijdens het schrijfproces zijn tweede dochter geboren.

Dit staat in contrast met het tragische en duistere einde van de symfonie. Het werk werd zowel door de critici als Mahlers collega's Berg en Webern positief ontvangen.

Bernstein was de eerste dirigent ooit die alle symfonie?n van Mahler niet alleen op schijf, maar ook op film vastlegde. Deze unieke opnames zorgden voor een enorme opleving en herwaardering van Mahlers muziek.

Bernstein: "Alle symfonische werken van Mahler handelen in uitersten, zowel in dynamiek en tempo alsook emotionele betekenis. Als het kil is, is het extreem kil.

Wanneer de muziek fors en rijk is, is deze zelfs forser en rijker dan alle muziek in Wagners 'G?tterd?mmerung'. En wanneer de muziek lijdt, lijdt deze zoals geen enkele muziek ooit eerder heeft geleden."

Mahler - Symfonie nr. 6 op tv

.