Bekijk de uitzending van Maalstroom terug

Wo 12 december 2018 | 23:05 Maalstroom

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Maalstroom gemist? Bekijk hier naar Maalstroom gemist.

Maalstroom

Datum
Wo 12 december 2018
Tijd
23:05 tot 23:55
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire
Jaar
2017
Regisseur
Misja Pekel
Twitter hashtag
#maalstroom
Deel-url
gids.tv/21448984

In 2014 spoelt op het strand van Texel het levenloze lichaam aan van de 22-jarige Syrische vluchteling Mouaz al-Balkhi. Samen met een vriend had hij tevergeefs geprobeerd vanuit Calais naar Dover te zwemmen. Aan de andere kant van het water hoopte hij op een nieuw bestaan in Engeland. Welke gedachten dreven hem de zee in? Wat waren zijn dromen? En wat liet hij in Syrië achter?

Maalstroom is een zoektocht naar wat er in het hoofd van de jonge Syriër is omgegaan.

Om antwoorden te vinden, verzamelde en onderzocht filmmaker Misja Pekel duizenden amateurvideo’s van Syriërs die voor en tijdens de oorlog zijn gemaakt. De verzamelde beelden worden in de film aaneengesmeed tot de gedachtewereld van één zwemmer. Het leidt tot een associatief web van herinneringen dat zich tijdens de fatale overtocht langzaam ontspint. Hoe dichter de zwemmer bij Engeland komt, hoe meer duidelijk wordt dat zijn gedroomde eindbestemming in het verleden ligt.

Maalstroom is een found footage-film over de zoektocht naar het verloren paradijs. Een visuele reis door het Syrië dat alleen nog in herinneringen bestaat, ondersteund met teksten van de Syrisch-Palestijnse dichter Ghayath Almadhoun.

Maalstroom op tv

Dichter zwemmen oorlog filmmaker engeland zoektocht vluchteling documentaire film strand texel calais dover lichaam langzaam paradijs maalstroom overtocht hoofd water zwemmer vriend reis.