Bekijk de uitzending van Life terug

Di 30 juli 2013 | 20:30 Life

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Life gemist? Bekijk hier naar Life gemist.

Life

Datum
Di 30 juli 2013
Tijd
20:30 tot 21:30
Zender
NPO 1
Twitter hashtag
#life
Kijkwijzer
Deel-url
gids.tv/9532493

Aflevering: Insecten

Er zijn vele malen meer insectensoorten dan andere diersoorten. Biologen schatten dat er op één mens wel 200 miljoen insecten zijn.

Dat succes danken insecten aan hun flexibiliteit, hun vermogen om zich lichamelijk aan te passen aan nieuwe en andere levensomstandigheden. Het Grant-vliegend hert uit Chili is de meest volmaakte demonstratie van een flexibele lichaamsvorm in het dierenrijk.

Het vrouwtje ziet eruit als een gewone kever, maar het mannetje heeft enorme gekartelde en gekromde kaken die nog groter zijn dan zijn hele lijf. De bombardierkever heeft twee kamers in zijn lijf, elk gevuld met een verschillende, niet werkzame chemische stof.

Als hij bedreigd wordt, mengt de kever die twee stoffen in een derde kamer, waar ze heftig reageren en in een kokende, bijtende straal uit zijn achtereind spuiten. De Japanse schildwants is buitengewoon zorgzaam voor zijn jongen.

Die eten een bepaalde zeldzame vrucht. Als ze er niet in slaagt om de vrucht terug bij het nest te krijgen, worden de jongen ongeduldig en verlaten ze het nest om een betere moeder te zoeken.

Life op tv

.
Vanavond in Life