Bekijk de uitzending van Kinderen van de kolonie terug

Di 1 januari 2019 | 21:15 Kinderen van de kolonie

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Kinderen van de kolonie gemist? Bekijk hier naar Kinderen van de kolonie gemist.

Kinderen van de kolonie

Datum
Di 1 januari 2019
Tijd
21:15 tot 22:05
Zender
Canvas
Genre
Geschiedkundige documentaire
Jaar
2018
Deel-url
gids.tv/21559701

Seizoen 1 - Aflevering 6 - Documentairereeks (2018) waarin twintig getuigen terugblikken op ons koloniaal verleden.

Beeldvorming en mythes.

30 juni 1960. Onafhankelijkheidsdag in Congo. België likt zijn wonden na het verlies van de kolonie. In de decennia die volgen, is er vanuit academische hoek maar weinig interesse in de koloniale geschiedenis. Het verhaal dat de meeste mensen kennen, dateert nog uit de koloniale tijd en is vooral gebaseerd op propaganda. Allerhande foutieve beelden en mythes zijn ingeburgerd en leven tot op vandaag voort: Belgisch-Congo was een modelkolonie, alles ging goed en de Congolezen waren ontzettend blij met de Belgische aanwezigheid. De gezondheidszorg en het lager onderwijs waren de beste van Afrika en je kon met de wagen van de Atlantische oceaan naar het uiterste zuiden van het land rijden. De werkelijkheid was veel genuanceerder dan dat.

Kinderen van de kolonie op tv

België onderwijs documentaire geschiedenis afrika gezondheidszorg propaganda onafhankelijkheidsdag oceaan atlantische oceaan congo allerhande kolonie getuigen hoek likt kinderen seizoen tijd verlies.