Bekijk de uitzending van Keuringsdienst van Waarde: terug naar de basis terug

Do 16 november 2017 | 20:25 Keuringsdienst van Waarde: terug naar de basis

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Keuringsdienst van Waarde: terug naar de basis gemist? Bekijk hier naar Keuringsdienst van Waarde: terug naar de basis gemist.

Keuringsdienst van Waarde: terug naar de basis

Datum
Do 16 november 2017
Tijd
20:25 tot 21:00
Zender
NPO 3
Genre
Consumentenmagazine
Jaar
2017
Presentatie
Sofie van den Enk, Teun van de Keuken, Ersin Kiris
Twitter hashtag
#KvW
Deel-url
gids.tv/19022878

Over de geschiedenis van ons eten is maar bar weinig dat we weten. De Keuringsdienst van Waarde keert opnieuw terug naar de basis, met een vierluik over het verleden van ons voedsel. Waarom smeert een zuivelland als Nederland veel meer margarine dan boter? Hoe is pils wereldwijd uitgegroeid tot hét standaardbiertje? Wat is er waar van de griezelverhalen uit het verleden over de frikandel? Het zit tegenwoordig in al ons eten, maar hoe maakte suiker ooit zijn entree op ons menu?

Vanavond staat in het teken van 'margarine'. Negen van de tien Nederlanders heeft het over de ‘boter’ die hij op zijn brood smeert, terwijl hij toch echt zijn mes in een kuipje margarine steekt. Hoe is het gekomen dat bij uitstek een zuivelland als Nederland margarine is gaan eten? Het verhaal van margarine begint in Parijs, waar het op bevel van keizer Napoleon III werd uitgevonden. De Keuringsdienst ontrafelt hoe Unilever de kunstboter naar Nederland haalde, en heel het land aan het smeren kreeg.

Daan bekijkt het boter- en margarineaanbod in een SRV-wagen. Teun bezoekt Unilever, het verhaal van deze voedingsgigant begint met margarine. Marijn bladert met cultuurhistoricus Jon Verriet door oude advertenties in de Koninklijke Bibliotheek, om te zien hoe margarine ons door de jaren heen is aangesmeerd. Sofie zoekt in Parijs uit hoe en waar margarine ooit is uitgevonden.

Keuringsdienst van Waarde: terug naar de basis op tv

Parijs nederland brood suiker voedsel geschiedenis advertenties unilever keuken keizer bibliotheek smeren wereldwijd napoleon pils steekt entree keuringsdienst teken ersin kiris sofie van den enk teun van de keuken eten waarde keuringsdienst van waarde.