Bekijk de uitzending van Iris onderzoekt terug

Do 8 november 2018 | 21:45 Iris onderzoekt

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Iris onderzoekt gemist? Bekijk hier naar Iris onderzoekt gemist.

Iris onderzoekt

Datum
Do 8 november 2018
Tijd
21:45 tot 22:25
Zender
NPO 3
Genre
Informatief programma
Jaar
2018
Presentatie
Iris van Lunenburg
Twitter hashtag
#3lab
Deel-url
gids.tv/21254383

In een serie van vier afleveringen onderzoekt programmamaker en columniste Iris van Lunenburg of en welke grenzen er in Nederland anno 2018 zijn aan de liefde. Kan en mag je verliefd worden op iedereen? En waar komen onze voorkeuren vandaan? Bij wie voelen we ons thuis? Hoe wordt er in zwarte gemeenschap tegen gemengde relaties aangekeken, en hoe is dat bij moslims en Aziaten in Nederland? Staan we open voor andere culturen of hebben we toch een voorkeur voor iemand uit onze eigen bubbel? En hoe komt dat?

In aflevering 1 onderzoekt Iris hoe we kijken naar kleur en waar onze (onbewuste) voorkeuren vandaan komen. Ze gaat in gesprek met Maura, die net als Iris geadopteerd is en als enig zwart meisje opgroeide in een klein wit dorpje. Inmiddels woont Maura in Rotterdam, waar ze op zoek is gegaan naar haar roots en haar blackness heeft omarmd. Ze valt uitsluitend op zwarte mannen; voor haar is een gemengde relatie geen optie.

Ook praat Iris met de Rotterdamse rapper Angelo King en zijn vrienden. Zij vallen juist op alle tinten; van wit en light skin tot zwart en alles wat daar tussen zit. Eén van de vrienden van Angelo is vlogger Kimmie. Zij legt een link tussen de geschiedenis van de slavernij en onze voorkeuren als het gaat om kleur.

Iris onderzoekt in deze aflevering ook haar eigen voorkeur voor witte mannen. Waar komt die vandaan? Ze gaat daarvoor te rade bij adoptie-expert Hilbrand Westra, die mensen coacht die geadopteerd zijn en vragen hebben over relaties. En ze legt die vraag ook voor aan de persoon die haar misschien wel het best kent; haar moeder.

Iris onderzoekt op tv

Rotterdam nederland geschiedenis liefde moslims slavernij grenzen serie relaties relatie geadopteerd angelo rapper magazine vlogger moeder zwart westra meisje vragen zwarte seizoen gesprek aflevering 1 kijken geen deze.