Bekijk de uitzending van Inside Lehman Brothers terug

Di 18 september 2018 | 23:20 Inside Lehman Brothers

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Inside Lehman Brothers gemist? Bekijk hier naar Inside Lehman Brothers gemist.

Inside Lehman Brothers

Datum
Di 18 september 2018
Tijd
23:20 tot 00:55
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire
Jaar
2018
Regisseur
Jennifer Deschamps
Twitter hashtag
#insidelehmanbrothers
Deel-url
gids.tv/20955622

Rommelige hypotheken die werden afgesloten door Lehman Brothers veroorzaakten tien jaar geleden een vastgoedcrisis in Amerika. Dit leidde tot een wereldwijde financiële crisis. Tien jaar later kijkt de Franse journaliste Jennifer Deschamps terug op het faillissement van Lehman Brothers.

Op 15 september 2008 wordt Lehman Brothers failliet verklaard. Met 631 billioen dollars aan schulden en wereldwijd 25.000 werknemers in dienst, is het faillissement het begin van de ineenstorting van de wereldeconomie en de grootste economische crisis van het begin van de eenentwintigste eeuw.

Tien jaar later kijkt de Franse journaliste Jennifer Deschamps met haar landgenote Sylvain Pak, en de Indiaas-Amerikaanse journalist Vikas Bajaj, terug op het faillissement van Lehman Brothers.

Wat er is gebeurd en hoe heeft het zover heeft kunnen komen? De documentaire onthult hoe het topmanagement van Lehman niet aarzelde om te liegen tegen de clienten en hen te bedriegen. Ondertussen zetten ze het personeel onder druk om de waarheid te verbergen. Matthew Lee, voormalige vice-president van Lehman Brothers, stelde enkele maanden voor de crisis vast dat er transacties plaats vonden die verdacht waren. Er werd niet naar hem geluisterd en hij werd uiteindelijk ontslagen.

Enkele vrouwen van BNC Hypotheek trokken aan de bel en werden niet gehoord en seksueel geïntimideerd om hen duidelijk te maken dat ze hun mond moesten houden. De verhalen van deze vrouwen in de film laten zien hoe de werkwijze van de bank grote persoonlijke gevolgen had voor degenen die probeerden te waarschuwen of die probeerden de oneigenlijke praktijken aan het licht te brengen.

Inside Lehman Brothers op tv

Vrouwen amerika hypotheek werknemers transacties economische crisis crisis faillissement hypotheken documentaire film failliet klokkenluiders schulden reconstructie journalist vice-president dollar lehman lehman brothers personeel journaliste miljard waarschuwen wereldwijd eeuw ontslagen deschamps afgesloten matthew wereldeconomie dienst vast tien jaar druk.