Bekijk de uitzending van In Europa - de geschiedenis op heterdaad betrapt terug

Zo 16 februari 2020 | 22:10 In Europa - de geschiedenis op heterdaad betrapt

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van In Europa - de geschiedenis op heterdaad betrapt gemist? Bekijk hier naar In Europa - de geschiedenis op heterdaad betrapt gemist.

In Europa - de geschiedenis op heterdaad betrapt

Datum
Zo 16 februari 2020
Tijd
22:10 tot 22:55
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire
Jaar
2019
Presentatie
Geert Mak
Deel-url
gids.tv/23799787

Deze aflevering van de documentairereeks over het Europa van de jaren 2000-2020 gaat over de wetten van de zee.

Hopeloze situaties
De afgelopen twee decennia verdronken tienduizenden mensen die probeerden de Middellandse Zee over te steken in overvolle bootjes. Een kapitein die zulke opvarenden in hopeloze situaties niet redt, is strafbaar. En één die ze wel redt?

Bizar
Deze aflevering begint met het bizarre verhaal van kapitein Stefan Schmidt, die verplicht was zeevaarders in nood te helpen, maar ze vervolgens niet aan land mocht brengen.

Gevaren
Abdul Aziz was één van de opvarenden die door Schmidt werd gered. Hij werd meteen teruggestuurd naar Afrika, maar hij gaf niet op en wist uiteindelijk toch een paar jaar in Europa te leven. Nu is hij terug in Ghana, waar hij jongeren voorlicht over de grote gevaren van migratie naar Europa.

Gevangenisstraf
Kapitein Pia Klemp heeft met haar schip zeker 14.000 mensen van de dood gered. In 2017 nam de Italiaanse justitie het schip in beslag en beschuldigde haar van hulp bij illegale immigratie. Dat kan haar twintig jaar gevangenisstraf opleveren. Desondanks blijft Pia zich inzetten voor de vluchtelingen.

In Europa - de geschiedenis op heterdaad betrapt op tv

.