Bekijk de uitzending van Hoop en Wanhoop in het Midden-Oosten terug

Wo 18 juli 2018 | 21:15 Hoop en Wanhoop in het Midden-Oosten

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Hoop en Wanhoop in het Midden-Oosten gemist? Bekijk hier naar Hoop en Wanhoop in het Midden-Oosten gemist.

Hoop en Wanhoop in het Midden-Oosten

Datum
Wo 18 juli 2018
Tijd
21:15 tot 22:00
Zender
NPO 2
Genre
Geschiedkundige documentaire
Jaar
2018
Deel-url
gids.tv/20593537

Vanaf vanavond is de documentaireserie Hoop en Wanhoop in het Midden-Oosten te zien op NPO 2. Het is al decennialang vallen en opstaan in het Midden-Oosten. Dromen over zelfstandigheid, vrijheid en veiligheid zijn in de 20e eeuw regelmatig gestrand of hardhandig de kop ingeslagen. Het vertrouwen in de ander is regelmatig geschonden. Te beginnen bij het opbreken van het Ottomaanse Rijk en het geheime Sykes-Picot verdrag uit 1916, waarbij Europese geallieerden besluiten het Midden-Oosten te verdelen. Een belangrijk moment in de geschiedenis.

In de televisieserie vertellen ooggetuigen en deskundigen over vier sleutelmomenten in de geschiedenis van het Midden-Oosten. De afleveringen zijn de komende woensdagen om 21:10 uur te zien op NPO 2. Dit zijn de onderwerpen:

- 18 juli: Europese grenzen - Arabische Opstand (1916)
- 25 juli: Joodse grenzen - Stichting Israël (1948)
- 1 augustus: Arabische grenzen - Suez-crisis (1956)
- 8 augustus: Islamitische grenzen - Revolutie in Iran en bezetting van Mekka (1979)

Met indrukwekkend archief, gerenommeerde deskundigen, maar vooral ook door lokaal verhalen op te tekenen, maakt de serie de grote historische én emotionele betekenis van die momenten inzichtelijk en invoelbaar. De gebeurtenissen zijn symbolen geworden voor hoop, wanhoop, trots en frustratie.

Door het verleden te belichten, hoopt de serie het Midden-Oosten dichterbij te brengen, simpele beelden te nuanceren en te verdiepen. De geschiedenis zit immers in het DNA van de bevolking en speelt tot op de dag van vandaag een belangrijke rol. De bedoeïenendochter kent uit de overlevering het romantische beeld van het Midden-Oosten zonder landsgrenzen, Palestijnen houden de zoete herinnering aan hun geboortedorp levend en in het huidige Egypte koesteren fanatieke fans van Nasser nog steeds zijn portret. Het verleden is nergens ver weg.

Hoop en Wanhoop in het Midden-Oosten op tv

Frankrijk egypte iran veiligheid revolutie verdrag engeland israël portret documentaire vrijheid wereldoorlog palestijnen midden-oosten geschiedenis rijk documentaireserie opstand grenzen archief bevolking bezetting mekka joodse eerste wereldoorlog serie deskundigen besluiten geschonden eenheid geallieerden ooggetuigen droom levend rogan eeuw opstaan verdelen kunstmatige simpele europa islamitische 1916 fans eugene tekenen suez-crisis arabieren trots stichting seizoen gestrand aflevering 1 frustratie kleindochter.