Bekijk de uitzending van Holwerd aan zee terug

Ma 15 april 2019 | 21:00 Holwerd aan zee

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Holwerd aan zee gemist? Bekijk hier naar Holwerd aan zee gemist.

Holwerd aan zee

Datum
Ma 15 april 2019
Tijd
21:00 tot 22:00
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire
Jaar
2018
Regisseur
Kees Vlaanderen
Deel-url
gids.tv/22093841

In het Friese Holwerd hebben bewoners een waanzinnig plan opgevat. Ze gaan de dijk doorbreken en hun terpdorp terug aan de Waddenzee leggen. Holwerd dreigt, zoals zoveel dorpen, een spookdorp te worden waarin krimp een spoor van vernieling trekt.

Met hun plan brengen ze nieuw leven in hun dorp en hopen ze een toeristische trekpleister te worden. De documentaire volgt vier jonge mannen op hun tocht om het nodige geld bij elkaar te krijgen.

Het leidt hen naar het Provinciehuis in Leeuwarden, naar de EU in Brussel en naar het Goed Geld Gala in Carré in Amsterdam. Wars van bureaucratie en etiquette gaan deuren voor hen open, die voor anderen gesloten blijven. Tot hun eigen verbazing komt de een na de ander over de brug.

De inwoners van Holwerd reageren met Friese nuchterheid. Leegloop, werkeloosheid en verlies van voorzieningen, krimp dus, heeft veel kapot gemaakt. Toch worden ze aangestoken door de plannen en er ontstaat een dynamiek die het dorp verbindt en voor 'mienskipsin' zorgt. Het geloof in een toekomst voor hun dorp komt weer terug.

Holwerd aan zee op tv

Amsterdam brug brussel leeuwarden documentaire film bewoners kapot werkeloosheid krimp waddenzee leegloop provinciehuis gala vernieling carré vlaanderen trekpleister holwerd dorpen etiquette geld bureaucratie inwoners plannen spoor de brug geloof plan verlies gesloten terug.