Bekijk de uitzending van Hollandse Zaken: Klem op de woningmarkt terug

Do 18 juli 2019 | 21:10 Hollandse Zaken: Klem op de woningmarkt

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Hollandse Zaken: Klem op de woningmarkt gemist? Bekijk hier naar Hollandse Zaken: Klem op de woningmarkt gemist.

Hollandse Zaken: Klem op de woningmarkt

Datum
Do 18 juli 2019
Tijd
21:10 tot 22:00
Zender
NPO 2
Genre
Praatprogramma over de actualiteit
Jaar
2019
Presentatie
Cees Grimbergen
Website
Hollandse Zaken: Klem op de woningmarkt
Twitter hashtag
#hollandsezaken
Officiële Twitter
@hollandsezaken
Uitzending gemist
Hollandse Zaken: Klem op de woningmarkt gemist
Deel-url
gids.tv/22595399

Vandaag in Hollandse Zaken: Klem op de woningmarkt.

Dit keer staat het programma in het teken van de huidige situatie op de huizenmarkt.

Starters grijpen mis
Voor een groeiende groep Nederlanders wordt wonen onbetaalbaar. Huurprijzen rijzen de pan uit. 1500 euro per maand is geen uitzondering meer, met soms huurverhogingen van 50 procent. En een huis kopen is voor starters niet meer te doen. Tenzij de ouders financieel bijspringen. De prijs van een nieuwbouwhuis steeg in 4 jaar tijd met 35 procent.

Schaarste
Hoe heeft dit zo uit de hand kunnen lopen? Er is te weinig gebouwd, terwijl de bevolking sneller groeit dan gedacht. Gevolg: door de schaarste aan huizen werd vastgoed buitengewoon winstgevend. Beleggers zoeken en vinden mogelijkheden voor lucratieve constructies. En dat leidt tot almaar stijgende prijzen. De stedelijke bevolking én hun gemeentebesturen hebben het nakijken.

In gesprek met bewoners
In Hollandse Zaken onder andere bewoners van Utrechtse huurhuizen die vertellen hoe oliesjeiks uit Qatar met hun huizen miljoenenwinsten maakten. Een Amsterdamse huiseigenaar beschrijft hoe ze weigerde in zee te gaan met snelle vastgoedjongens die haar monumentale pand voor veel geld wilden kopen. ”Amsterdam moet voor de Amsterdammers blijven”.

Hollandse Zaken: Klem op de woningmarkt op tv

Woningmarkt huizenmarkt qatar bewoners huurhuizen vastgoed beleggers bevolking klem starters 1500 talkshow financieel schaarste geld utrechtse teken cees grimbergen prijzen ouders maatschappelijke kwesties gesprek geen tijd zaken pand.