Bekijk de uitzending van Hollandse meesters retour terug

Di 13 februari 2018 | 20:25 Hollandse meesters retour

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Hollandse meesters retour gemist? Bekijk hier naar Hollandse meesters retour gemist.

Hollandse meesters retour

Datum
Di 13 februari 2018
Tijd
20:25 tot 21:00
Zender
NPO 2
Genre
Kunstdocumentaire
Jaar
2018
Twitter hashtag
#hollandsemeestersretour
Deel-url
gids.tv/19619015

Cathelijne Broers is directeur bij een museum zonder vaste collectie en zonder subsidie: Museum de Hermitage in Amsterdam, dependance van het wereldberoemde museum in St Petersburg. Wheelen en dealen is voor Broers daarom aan de orde van de dag; met de Russen, maar ook met potentiele donateurs, sponsors, pers en samenwerkingspartners.

In de vierdelige reeks Hollandse meesters retour wordt Broers gevolgd in het jaar voorafgaand aan de tentoonstelling van de grootste verzameling schilderijen van Nederlandse 17e eeuwse kunstenaars. Na jaren vragen, smeken, bidden en lobbyen is het gelukt om deze schilderijen voor het eerst in 250 jaar weer even thuis te laten komen. De afleveringen zijn iedere dinsdag te zien op NPO 2.

Museumdirecteur Cathelijne Broers reist regelmatig op en neer tussen Amsterdam en Sint Petersburg. Daar, uit de Russische collectie, mag zij haar tentoonstellingen samenstellen. Haar boodschappenlijstjes zijn niet gering; Broers gaat voor de absolute topstukken. In een land waar alles anders gaat en waar regelmatig Russische beren op de weg verschijnen, weet zij met haar persoonlijkheid en kennis grote successen te boeken. In de documentairereeks zien we haar onderhandelen en overleggen met onder andere de directeur Mikhail Borisovich Piotrovsky, maar ook de conservator Irina Sokolova. Zijn zij te spreken over de plannen voor de tentoonstelling? Krijgt Broers al haar ambitieuze plannen er door en wat is daarvoor nodig?

Ook in Nederland moet het nodige gebeuren. Met slimme en inventieve persmomenten moeten Broers en haar team ervoor zorgen dat het publiek straks toestroomt. Ze heeft daarnaast nog veel grotere plannen voor haar tentoonstelling en zoekt daarvoor de samenwerking met andere grote musea in Nederland. Zijn ook zij bereid om topstukken voor deze bijzondere tentoonstelling uit te lenen? Hoe richt je een tentoonstelling met zoveel unieke topstukken eigenlijk in? Hollandse meesters retour geeft een bijzonder kijkje achter de schermen in de internationale museale wereld.

Hollandse meesters retour op tv

Amsterdam hermitage museum schilderijen nederland russen pers tentoonstelling musea broers bidden boeken beren sponsors samenwerking meesters achter de schermen sint petersburg kunstenaars collectie donateurs tentoonstellingen verzameling publiek de hermitage schermen plannen team lobbyen vragen hollandse meesters aflevering 1.