Bekijk de uitzending van Het was oorlog terug

Vr 3 februari 2017 | 21:05 Het was oorlog

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Het was oorlog gemist? Bekijk hier naar Het was oorlog gemist.

Het was oorlog

Datum
Vr 3 februari 2017
Tijd
21:05 tot 22:00
Zender
NPO 2
Genre
Geschiedkundige documentaire
Jaar
2017
Regisseur
Bas Vink
Presentatie
Diederik van Vleuten
Twitter hashtag
#hetwasoorlog
Deel-url
gids.tv/17187432

Diederik van Vleuten vertelt verhalen aan de hand van portretten van mensen die betrokken waren bij de Tweede Wereldoorlog.

Joop Hollebrands was een eenvoudige landmeter. Als in 1943 twee Joodse kinderen, die in zijn gezin zijn ondergebracht, door een Jodenjager worden weggehaald, wordt hij actief in het verzet. Hij gaat geallieerde piloten naar bevrijd gebied roeien, dwars door de Biesbosch. Terwijl hij van beide kanten beschoten werd, roeide hij vele malen zo’n 15 kilometer door de nacht om zijn vrachtje af te leveren.

Henk Feldmeijer, die zich in de hoogste gelederen van de Nederlandse SS bevond, zag de nieuwe Duitse wereldorde als enige toekomst. Hij ging het verzet te lijf en onder zijn commando werden overal in Nederland moorden gepleegd als represailles voor verzetsacties. Later, als hij na vrijwillige frontdienst terug is in Nederland, richt hij een eigen bataljon op, om geallieerden in Nederland te bevechten. Hij sterft in het harnas tijdens een luchtaanval.

Als Joop Hollebrands een piloot had afgeleverd in bevrijd gebied, bleef hij niet hangen, maar keerde hij steeds weer terug voor de volgende. Feldmeijer op zijn beurt, nam vol overgave deel aan oorlogsoperaties. Waar kwam dit fanatisme vandaan?

Het was oorlog op tv

.