Bekijk de uitzending van Het was oorlog terug

Vr 27 januari 2017 | 21:05 Het was oorlog

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Het was oorlog gemist? Bekijk hier naar Het was oorlog gemist.

Het was oorlog

Datum
Vr 27 januari 2017
Tijd
21:05 tot 22:00
Zender
NPO 2
Genre
Geschiedkundige documentaire
Jaar
2017
Regisseur
Bas Vink
Presentatie
Diederik van Vleuten
Twitter hashtag
#hetwasoorlog
Deel-url
gids.tv/17141401

Vanavond start de documentaireserie Het was Oorlog. Diederik van Vleuten gaat hierin op zoek naar aangrijpende verhalen van mensen die door de Tweede Wereldoorlog veranderden in schurken, helden, slachtoffers of daders. Het was Oorlog is een vierdelige documentaireserie over mensen die in de oorlog een keuze moesten maken die bepalend zou zijn voor de rest van hun leven.

Ans van Dijk was een jodin, ze dook onder, maar werd na verraad door de Duitsers opgepakt en –naar eigen zeggen- gedwongen om Joden en verzetsmensen te verraden. Hierin werkte ze samen met de beruchte Sicherheitsdienst in Amsterdam. Meer dan honderd slachtoffers kwamen zo in de kampen terecht. In 1948 werd zij als enige vrouw ter dood veroordeeld.

Heleen Kuipers-Rietberg, verzetsnaam ‘Tante Riek’, was een keurige getrouwde dame van 47 met vijf kinderen. Haar onwrikbare rechtvaardigheidsgevoel zorgde ervoor dat ze al vroeg in de oorlog in het verzet ging. Ze richtte de L.O. op, de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers, die uitgroeide tot de grootste verzetsorganisatie van Nederland. Ze werd verraden en overgebracht naar kamp Ravensbrück.

Twee vrouwen, met twee totaal verschillende levens. Wat gebeurt er met je, als je een gezin hebt met kinderen, maar je besluit met je volle bewustzijn het gevaar op te zoeken? En wat voor dilemma’s had Ans van Dijk, die als jodin het vertrouwen won, maar zoveel mensen verraadde?

Het was oorlog op tv

.