Bekijk de uitzending van Het Uur van de Waarheid terug

Do 6 december 2018 | 21:30 Het Uur van de Waarheid

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Het Uur van de Waarheid gemist? Bekijk hier naar Het Uur van de Waarheid gemist.

Het Uur van de Waarheid

Datum
Do 6 december 2018
Tijd
21:30 tot 22:20
Zender
NPO 1
Genre
Quiz
Jaar
2018
Presentatie
Frank Evenblij
Deel-url
gids.tv/21415903

Hoeveel kennis kun je in 24 slapeloze uren in je hoofd stampen? In de nieuwe quiz Het Uur Van De Waarheid, onder leiding van Frank Evenblij, studeren twaalf kandidaten een etmaal lang, non-stop, op twaalf onderwerpen om daarna met elkaar de quiz-arena in te gaan. Het Uur Van De Waarheid is vanaf vanavond elke donderdag om 21:30 uur te zien op NPO 1.

De onderwerpen variëren van Feyenoord en de Berlijnse Muur tot de 17e eeuw en Nederlandse rappers. Voor de antwoorden moeten de kandidaten altijd terug in de tijd. Lukt het ze hun ogen open te houden en hebben ze hun historische kennis paraat? De snelste kandidaat met de meeste goede antwoorden komt in de finale en maakt kans op de geldprijs.

Frank: "Tijdens de quiz denken de kandidaten best scherp te zijn, maar door slaapgebrek daalt juist hun concentratie. 24 uur niet slapen zorgt ervoor dat kandidaten soms te snel of verkeerd drukken, ook al weten ze het antwoord. Het is ook mooi om te zien hoe hecht een groep wordt na een etmaal met elkaar te hebben doorgebracht. Het doet de andere kandidaten echt pijn als de eerste kandidaat eruit vliegt. Diegene heeft dus 24 uur gestudeerd en moet binnen een minuut naar huis."

De kandidaten mogen in de 24 uur dat ze aan het experiment meedoen eten, drinken of een luchtje scheppen, maar niet slapen. Dommelen ze weg, dan worden ze direct wakker gemaakt. Na die 24 uur spelen ze in de studio de quiz, waarbij ze over elke categorie een vraag krijgen. Wie de vraag fout of als langzaamste beantwoordt, valt af.

De quiz is bedacht door producent Marc Pos, Rob Urgert en Joep van Deudekom. Joep en Rob zijn ook in het programma te zien met filmpjes die leiden tot een vraag. In de quiz vertelt neuropsycholoog Eric Scherder wat slaapgebrek met je hersenen doet.

Het Uur van de Waarheid op tv

Feyenoord leiden kandidaten finale slapen experiment berlijnse muur quiz kandidaat rappers spelshow berlijnse geldprijs eeuw hersenen frank evenblij dommelen hoofd magazine joep van deudekom rob urgert eten muur drinken leiding seizoen aflevering 1 studio tijd lang.