Bekijk de uitzending van Het Rijksmuseum in 100 voorwerpen terug

Za 13 april 2013 | 21:25 Het Rijksmuseum in 100 voorwerpen

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Het Rijksmuseum in 100 voorwerpen gemist? Bekijk hier naar Het Rijksmuseum in 100 voorwerpen gemist.

Het Rijksmuseum in 100 voorwerpen

Datum
Za 13 april 2013
Tijd
21:25 tot 22:00
Zender
NPO 2
Twitter hashtag
#rijksmuseum
Kijkwijzer
Deel-url
gids.tv/9011886

Het Rijksmuseum beschikt over miljoenen voorwerpen, te veel om in een mensenleven te bekijken, te bevatten of te bestuderen. Daarom heeft conservator Gijs van der Ham met het oog op de heropening in april een selectie gemaakt van 100 voorwerpen uit de collectie Gezamenlijk vertellen ze het verhaal van 900 jaar Nederlandse geschiedenis. Want het nieuwe Rijksmuseum is er niet alleen voor de kunst, maar vooral ook voor de historie.

De 100 voorwerpen vormen een dwarsdoorsnede van schilderstukken, beelden, gebruiksvoorwerpen, kledingstukken, munten, wapens, modellen en foto's die tezamen alle aspecten van ons land in de afgelopen acht eeuwen illustreren. Representativiteit en variatie stonden bij de selectie centraal. Het is geen top-100 geworden, geen verzameling topstukken, maar een bewijs dat geschiedenis aan de hand van de meest uiteenlopende (gebruiks)voorwerpen kan worden verteld.

Via vijf portretten van een maker, een vinder, een afstammeling, een verzamelaar en een conservator wordt een beeld gegeven van de betrokkenheid bij en fascinatie voor de objecten. De hoofdpersonen in dit programma van de NTR zijn:

-Willem Diepraam, de maker. Hij schonk zijn archief aan het Rijksmuseum en reconstrueert met ons de foto die hij maakte van de krakersrellen tijdens de kroning in 1980. Waar stond hij, hoe beleefde hij die dag? En waarom beschouwt hij juist deze foto als een van zijn beste?

-Robert Sténuit, de vinder. Hij dook een klont peperkorrels op uit het wrak van De Witte Leeuw, een VOC-schip dat op 13 juni 1613 zonk voor de kust van St. Helena. Die klont bevindt zich nu in de permanente tentoonstelling.

-Carol Elon, dochter van een overlevende uit Mauthausen, die in de nalatenschap op zolder een plastic tasje vond met een jasje dat haar moeder Isabel Achenheimer droeg in het kamp. Ze bracht deze bijzondere vondst het naar het museum, waar het vanaf 13 april wordt tentoongesteld.

-René Bersma, de verzamelaar. Hij beschikt over meer dan 130 Japanse voorwerpen waarop Titia Bersma (verre familie) staat afgebeeld. Zij was de eerste westerse vrouw in Deshima en groeide uit tot een icoon in de Japanse portretkunst. Een schilderij van haar, ooit bezit van de familie, bevindt zich nu in het museum.

-Gijs van der Ham, de conservator. Hij vertelt het bijzondere verhaal van het schilderij van de St. Elizabethsvloed. Ooit was het een altaarstuk. Het overleefde de Beeldenstorm, werd in tweeën gezaagd en verkocht. En inmiddels ontbreekt er ook een deel. Maar wat over is, toont een belangrijke, kenmerkende episode uit de Nederlandse geschiedenis: de overstroming van 1421.

Het Rijksmuseum in 100 voorwerpen op tv

.