Bekijk de uitzending van Het pronkstuk van Nederland terug

Ma 22 januari 2018 | 21:10 Het pronkstuk van Nederland

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Het pronkstuk van Nederland gemist? Bekijk hier naar Het pronkstuk van Nederland gemist.

Het pronkstuk van Nederland

Datum
Ma 22 januari 2018
Tijd
21:10 tot 22:00
Zender
NPO 2
Genre
Cultuurmagazine
Jaar
2017
Presentatie
Jort Kelder
Twitter hashtag
#hetpronkstukvannederland
Deel-url
gids.tv/19470537

Wat zeggen Nijntje, Meisje met de parel en de boekenkist van Hugo de Groot over Nederland en de Nederlanders? Op 15 december trapte Jort Kelder de nationale verkiezing van Het pronkstuk van Nederland af. Hij gaat op zoek naar dat wat ons definieert, dat wat het meest zegt over onze historie en dat wat ons het meest verbindt. In de categorieën erfgoed, ontwerp en kunst bepaalt Nederland wat ons ideale visitekaartje is. Vanavond gaat de finaleweek van start. Iedere werkdag om 21:15 uur op NPO 2.

Waar is de Nederlander nu zelf het meest trots op? Wat zegt het meest over onze volksaard? Op 15 december presenteerde Jort Kelder de tien kanshebbers per categorie. Deze lijst is samengesteld op basis van inbreng van experts en een publieksonderzoek van onderzoeksbureau NBTC-NIPO.

Vervolgens kan heel Nederland stemmen op de pareltjes uit de Nederlandse collectie. Op NPO 2 werden de afgelopen weken iedere avond korte programma’s uitgezonden waarin steeds andere genomineerden centraal staan.

In de finaleweek in januari maakt Jort Kelder de top drie per categorie bekend en kiest het Nederlands publiek van maandag tot en met vrijdag live een winnaar per categorie en uiteindelijk een overall winnaar; het pronkstuk van Nederland.

Met de input van experts - hoogleraar Catelijne van Middelkoop (ontwerp), emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde Herman Pleij (cultureel erfgoed) en kunsthistoricus Paul Rem (kunst) – worden historisch belang, kwaliteit en populariteit inzichtelijk gemaakt en gewogen. In de finaleweek komen daar bekende Nederlanders bij die zich hard maken voor hun genomineerde stuk.

Het pronkstuk van Nederland op tv

.