Bekijk de uitzending van Herdenking Einde Eerste Wereldoorlog terug

Zo 11 november 2018 | 10:25 Herdenking Einde Eerste Wereldoorlog

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Herdenking Einde Eerste Wereldoorlog gemist? Bekijk hier naar Herdenking Einde Eerste Wereldoorlog gemist.

Herdenking Einde Eerste Wereldoorlog

Datum
Zo 11 november 2018
Tijd
10:25 tot 12:30
Zender
NPO 1
Genre
Informatief programma
Jaar
2018
Deel-url
gids.tv/21271997

De NOS zendt vandaag twee programma's uit rond de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. In de ochtenduitzending, om 10:30 uur op NPO 1, wordt de internationale herdenking in Frankrijk rechtstreeks uitgezonden. Daar zijn meer dan honderd landen vertegenwoordigd. In de avonduitzending, om 19:10 uur op NPO 2, komen ook de plechtigheden in Groot-Brittannië en België uitgebreid aan bod.

's Ochtends is er een rechtstreekse uitzending rond de herdenking in Parijs. De Franse president Macron heeft ruim honderd staatshoofden en regeringsleiders van landen die bij WOI betrokken waren, uitgenodigd voor een plechtigheid bij de Arc de Triomphe. Onder hen is de Amerikaanse president Trump.

Presentator Mark Visser praat in de studio in Hilversum met historicus en publicist Paul Moeyes en met Frankrijk-correspondent Frank Renout. Ook wordt rechtstreeks geschakeld met de herdenkingen in Groot-Brittannië (Londen) en in België (Brussel en Ieper).

's Avonds is er een terugblik op de plechtigheden in Frankrijk, Groot-Brittannië en België. In Londen begint de dag met een herdenkingsceremonie in Westminster. Daarna wordt een parade gehouden bij de Cenotaph in Whitehall. Koningin Elizabeth is bij beide evenementen aanwezig.

In België begint de herdenking bij het monument voor de onbekende soldaat in Brussel, in aanwezigheid van koning Filip en koningin Mathilde. Ook zijn er plechtigheden bij de Menenpoort in Ieper, de plaats die in WOI langdurig in de frontlinie lag en waar bij verschillende veldslagen een half miljoen militairen om het leven kwamen.

Presentator Mark Visser praat met de NOS-correspondenten in de drie landen en met studiogasten. Verder zijn er reportages te zien en archiefbeelden.

Herdenking Einde Eerste Wereldoorlog op tv

Frankrijk koningin groot-brittannië herdenking president hilversum monument parijs belgië miljoen visser londen koning koningin elizabeth uitzending militairen brussel terugblik soldaat presentator wereldoorlog parade filip mathilde koning filip regeringsleiders ochtenduitzending honderd koningin mathilde eerste wereldoorlog ieper amerikaanse president herdenkingsceremonie herdenkingen staatshoofden programma's triomphe uitgenodigd trump frontlinie macron president trump frank renout president macron aflevering 1 studio internationale westminster.