Gouden Genen

Meest recente uitzending
Datum
Do 6 juli 2017
Tijd
21:00 tot 22:00
Genre
Nieuws
Deel-url
gids.tv/18243288

Na voetbal is de paardensport de sport met de grootste economische waarde. Overijssel is een springpaardenprovincie en Nederlandse springpaarden behoren tot de wereldtop.

Wereldwijd behalen ze op internationale concoursen grote successen maar hoe kan dit nou? Hoe fok je een kampioen?

Annette van Trigt zocht het uit en maakte de documentaire Gouden Genen. Nederlandse paarden buitengewoon succesvol Het kan geen toeval zijn dat op de Olympische Spelen van 2008 het goud, zilver en brons werd gewonnen door buitenlandse ruiters op Nederlandse paarden?

Het is big business. De documentaire toont aan dat van geluk geen sprake is, het lijkt op een combinatie van gepassioneerde fokkers én uitstekende faciliteiten.

Het zaad van een winnend paard is goud waard en levert miljoenen op. Gouden medaille of Gouden Genen Gouden medaille of toch liever Gouden Genen?

Beide gaan niet samen. De documentaire toont het pijnlijke dualisme aan.

Annette van Trigt volgde 3 jaar lang toonaangevende fokkers van Grand Prix paarden. Met een hoofdrol voor Kees Klaver van Big Star.

Zijn fokproduct zag het levenslicht in een wei in Schoorl om 14 jaar later Olympisch kampioen te worden in Rio onder het zadel van de Brit Nick Skelton.

Meer op tv: Olympische Spelen op tv , Weekoverzicht op tv en NAC Breda op tv