Bekijk de uitzending van Golden Dawn Girls terug

Wo 7 maart 2018 | 22:55 Golden Dawn Girls IMDb: 7.5

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Golden Dawn Girls gemist? Bekijk hier naar Golden Dawn Girls gemist.

Golden Dawn Girls

Datum
Wo 7 maart 2018
Tijd
22:55 tot 00:35
Zender
NPO 2
IMDb
7.5
Genre
Documentaire
Jaar
2017
Regisseur
Håvard Bustnes
Twitter hashtag
#goldendawngirls
Deel-url
gids.tv/19767647

2Doc: Golden Dawn Girls is een documentaire over de vrouwen van de Griekse extreemrechtse partij Gouden Dageraad.

De Noorse documentairemaker Håvard Bustnes gaat achter de schermen bij de Griekse extreemrechtse partij Golden Dawn (Gouden Dageraad). Hij volgt drie vrouwen die dichtbij de kopstukken staan: de dochter van de partijleider en de echtgenote en moeder van twee partijleden.

Nadat de partij als criminele organisatie verklaard was, landden de leider en de belangrijkste leden in de gevangenis. De vrouwen kregen de touwtjes in handen en zetten de zaak van de partij voort. Via de hoofdpersonen komen we te weten hoe de families van de partijleden in elkaar steken en hoe zij hun wereldbeeld overdragen aan hun kinderen.

De partij, opgericht in 1993 door Nikolaos Michaloliakos, is de op drie na grootste partij van Griekenland en wordt doorgaans geclassificeerd als neo-nazistisch en neo-fascistisch. De partij kenmerkt zich door geweld tegen buitenlanders, linkse politici en burgers, en door haar haat tegen Joden.

In 2013 werd de linkse rapper Pavlos Fyssas vermoord door een lid van Gouden Dageraad. Ondanks het gebruik van de hitlergroet, het soortgelijke partijlogo, de haat tegen Joden en het extreem nationalisme, ziet de partij zichzelf niet als nazistisch.

Golden Dawn Girls op tv

Vrouwen buitenlanders filmmaker griekenland verkiezingen gevangenis documentaire gouden dageraad joden politici burgers dochters partijleider lidmaatschap extreem achter de schermen dochter pavlos fyssas criminele organisatie kopstukken golden hitlergroet gouden moeders partijleden dageraad steken populariteit rapper geweld kinderen proces schermen vermoord nationalisme haat moeder voort girls tralies.
Golden Dawn Girls - Trailer