Bekijk de uitzending van Future Express terug

Di 30 oktober 2018 | 20:30 Future Express

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Future Express gemist? Bekijk hier naar Future Express gemist.

Future Express

Datum
Di 30 oktober 2018
Tijd
20:30 tot 21:30
Zender
ONS
Genre
Documentaire
Deel-url
gids.tv/21271203

Aflevering 4 - India: Pad naar mijn dromen. Vanuit het aan Pakistan grenzende station Wagah via Delhi en Mumbai naar de zuidelijke stad Bangalore.

India staat bekend als een land van armoede en exotische tempels. Maar de laatste twintig jaar heeft het land een enorme sprong voorwaarts gemaakt.

Met een groeipercentage van zeven tot tien procent behoort het tot de snelst groeiende economie?n van de wereld. Ieder jaar stromen honderdduizenden jonge getalenteerde studenten vanuit India over de wereld.

De helft van de ICT-ers en medici in de Verenigde Staten is afkomstig uit India. De 21ste eeuw wordt wel de eeuw van India en China genoemd, waarbij India een voorsprong heeft op taalgebied.

De voertaal in het Indiase onderwijs is Engels en dat is ook de voertaal in het internationale leven. Treinreizigers vertellen over hun verlangens en hun toekomstdromen in het land waar oude waarden en normen diepgeworteld liggen. 'We moderniseren, maar laten tegelijkertijd onze ouders onze huwelijkspartners uitzoeken en vieren traditionele feesten zoals onze ouders en voorouders dat deden'. Volgens de 20-jarige studente Pallak is de combinatie belangrijk. 'We zijn modern en houden tegelijkertijd onze Indiase cultuur vast.

Indiase jongeren zijn ambitieus'. Pallak vertelt hoe ze door een boekje over astronomie ge?nspireerd is geraakt door de maan. Dit hemellichaam symboliseert het pad naar haar dromen.

Ze studeert fysica aan de Manipol Universiteit, een van universitaire bolwerken van het moderne India. 60.000 Jongeren volgen hier college en ze zijn volgens Pallak het visitekaartje van het nieuwe India. 'Alles wat Bill Gates heeft bereikt, kunnen wij ook bereiken. In de Verenigde Staten en Europa is men tot stilstand gekomen.

Wij Indi?rs kunnen alleen maar winnen'. Ritu zag als studente weinig mogelijkheden om zich in India te ontplooien en verhuisde naar de Verenigde Staten. Daar maakte ze een glanzende carri?re in de ICT. Na tien jaar keert ze terug naar haar vaderland en verbaast zich over de veranderingen die ze aantreft. 'Als moderne vrouw kun je tegenwoordig in India gewoon je stempel drukken en een belangrijke bijdrage leveren aan de samenleving'.

Future Express op tv

.