Bekijk de uitzending van Francine Houben - een Hollandse architect met wereldsucces terug

Do 12 juli 2018 | 22:50 Francine Houben - een Hollandse architect met wereldsucces

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Francine Houben - een Hollandse architect met wereldsucces gemist? Bekijk hier naar Francine Houben - een Hollandse architect met wereldsucces gemist.

Francine Houben - een Hollandse architect met wereldsucces

Datum
Do 12 juli 2018
Tijd
22:50 tot 23:35
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire
Jaar
2018
Twitter hashtag
#FrancineHouben
Deel-url
gids.tv/20578330

De Nederlandse Francine Houben is dankzij een aantal prestigieuze opdrachten een van de bekendste architecten ter wereld. Ze kreeg, met haar architectenbureau Mecanoo, de opdracht waar elke architect in de wereld van droomt: de prestigieuze verbouwing van de New York Public Library. Daarnaast werkt ze al tien jaar aan het National Centre for the Arts in de havenplaats Kaohsiung in Taiwan. Met de verbouwing van de New York Library is een budget van 500 miljoen dollar gemoeid en het project zal vele jaren in beslag nemen. In deze vierdelige reeks wordt Francine Houben tijdens werk- en privé-momenten in onder andere Rotterdam, New York, Boston, Limburg en Taiwan gevolgd. De afleveringen zijn elke donderdag om 22:50 uur te zien op NPO 2.

De 4-delige reeks, gemaakt door Niehe Media, schetst een interessant portret van een bijzondere vrouw die internationale faam genereerde met onder andere haar revolutionaire ontwerpen van de bibliotheken in Delft en Birmingham. Die laatste werd in 2014 door de BBC uitgeroepen tot het beste gebouw van Engeland. In de Amerikaanse pers wordt Francine Houben al de ‘Library Whisperer’ genoemd: dé architect die een land nodig heeft als er een bibliotheek van nationaal belang moet worden ge- of verbouwd. Haar visie op architectuur laat zich samenvatten als humaan. Gebruikers of bewoners staan altijd centraal in haar ontwerpen.

Francine wordt gevolgd bij haar successen, maar ook bij tegenslagen: de bouw die niet naar wens verloopt, een valpartij en hersenschudding, een opdracht die aan haar neus voorbijgaat. Het gaat over de stress die komt kijken bij het leiden van een groot, professioneel bedrijf in combinatie met het bedenken van creatieve plannen. De financiële risico’s die bij dit soort megaprojecten komen kijken, het verkrijgen van draagkracht bij internationale stakeholders met soms ondoorgrondelijke gebruiken en gewoontes en de onmisbare steun van haar echtgenoot. Ook zijn de camera’s erbij als ze tussen al het reizen door weer even thuis is en gasten ontvangt in haar eigen ontworpen huis in Rotterdam.

Francine Houben - een Hollandse architect met wereldsucces op tv

Rotterdam rijksmuseum amerika limburg taiwan miljoen engeland boston leiden vrouw media new york pers portret documentaire camera budget neus delft bewoners renovatie verbouwing azië hersenschudding arts echtgenoot birmingham bibliotheken dollar reizen architect architectuur bibliotheek toestemming nationaal valpartij architecten humaan 500 miljoen dollar project kaohsiung projecten dames opdracht belang europa steun plannen bouw francine houben stress wens aflevering 1 kijken tien jaar thuis houben internationale tijd.