Bekijk de uitzending van Focus terug

Zo 29 januari 2012 | 18:55 Focus

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Focus gemist? Bekijk hier naar Focus gemist.

Focus

Datum
Zo 29 januari 2012
Tijd
18:55 tot 19:50
Zender
NPO 2
Genre
Serie reportages
Twitter hashtag
#focus
Kijkwijzer
Uitzending gemist
Focus gemist
Deel-url
gids.tv/7095721

Aflevering: Het brein gekraakt 2

Michael Mosley verdiept zich nog verder in de geschiedenis van de experimentele psychologie. Experimenten met de menselijke psyche hebben geleid tot belangrijke inzichten in de werking van ons brein.

Maar ze gingen ook gepaard met grote wreedheid en plaatsten de onderzoekers voor een aantal vreselijke ethische dilemma's. Om te beginnen gaat Mosley na op welke sinistere wijzen de experimentele psychologie is gebruikt om controle uit te oefenen op onze geest. Hij komt erachter dat dit tot afschuwelijke experimenten heeft geleid die veel slachtoffers hebben gemaakt.

Op bijzondere archiefbeelden is te zien hoe dat plaatsvond: onderzoekers proberen het gedrag van kinderen systematisch te beïnvloeden, fatsoenlijke burgers dienen dodelijke elektrische schokken toe en bij een homoseksuele man worden elektrodes in zijn schedel geïmplanteerd om te proberen zijn seksualiteit te veranderen. Michael gebruikt een hallucinogeen middel in het kader van een gecontroleerd experiment dat inzicht moet geven in de geestverruimende invloed die het middel op de hersenen kan hebben.

Het is een wetenschappelijke zoektocht die aan de kern raakt van zaken die heel belangrijk voor ons zijn: onze vrije wil en ons vermogen om ons eigen lot in de hand te houden.

Focus op tv

Controle zoektocht burgers geschiedenis experiment onderzoekers serie inzichten schedel vermogen homoseksuele wetenschappelijke schokken seksualiteit hersenen brein geest wijzen kinderen.