Bekijk de uitzending van Festival Classique Hofvijverconcert terug

Za 21 juni 2014 | 21:40 Festival Classique Hofvijverconcert

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Festival Classique Hofvijverconcert gemist? Bekijk hier naar Festival Classique Hofvijverconcert gemist.

Festival Classique Hofvijverconcert

Datum
Za 21 juni 2014
Tijd
21:40 tot 22:50
Zender
NPO 2
Genre
Concert
Uitzending gemist
Festival Classique Hofvijverconcert gemist
Deel-url
gids.tv/11402717

Het Meisje met de Parel, bekend van het wereldberoemde doek van Johannes Vermeer, speelt vanavond een hoofdrol tijdens Hét Hofvijverconcert van Festival Classique. Mezzosopraan Barbara Kozelj geeft gestalte aan het Meisje, het Haagse Residentie Orkest speelt prachtige klassieke werken onder leiding van de Noorse dirigent Eivind Gullberg Jensen. Hét Hofvijverconcert is vrijdag en zaterdag om 19.30 en 21.30 uur te zien op het drijvende Hofvijverpodium. De AVRO zendt het laatste concert vanavond live uit op Nederland 2 om 21.40 uur.

Het jaarlijkse hoogtepunt van Festival Classique is dit jaar gemaakt in samenwerking met het Nationale Toneel, in een regie van Jaap Spijkers, en staat in het teken van de heropening van het Mauritshuis in Den Haag. Op werken van Carl Nielsen, Ottorino Respighi, Claude Debussy, Paul Dukas en Joseph Canteloube worden in drie aktes drie Hollandse schilderijen uit het Mauritshuis belicht: De Anatomische Les van Dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt, Het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer en De Stier van Paulus Potter.
Dansers, theaterelementen, klassieke muziekstukken en de zang van mezzosopraan Barbara Kozelj wekken deze doeken ‘tot leven’. AVRO-presentator Frits Sissing neemt het publiek mee in de geschiedenis van het Mauritshuis en de wereldberoemde werken van de Hollandse meesters.

Dansers Jêrome Meyer en Isabelle Chaffaud hebben een choreografie gemaakt die aansluit op De Anatomische Les van Dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt van Rijn. Zij dansen op muziek van Ottorino Respighi (Fonteinen van Rome).

Mezzosopraan Barbara Kozelj, die de zieke Cora Burggraaf vervangt, geeft in de tweede akte gestalte aan het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer. Zij zingt onder meer Lou Coucut van Joseph Canteloube en wordt geflankeerd door negen danseressen van het Rotterdamse dansinstituut Codarts. Hun prachtige geel-blauwe kostuums zijn ontworpen en gemaakt door Iris Elströdt en Esmee Thomassen.

In het derde en laatste deel van Hét Hofvijverconcert spat de energie er vanaf: breakdancers van de formatie 155 hebben zich laten inspireren door De Stier van Paulus Potter. Hun energieke optreden wordt versterkt door de uitbundige muziek van Carl Nielsen: de Aladdin Suite.

Hét Hofvijverconcert is het hoogtepunt van Festival Classique. Dit eigentijdse festival voor klassieke muziek is een initiatief van onder meer de AVRO en Amerborgh en vindt plaats van 18 tot en met 22 juni. Hét Hofvijverconcert wordt dit jaar viermaal uitgevoerd; de AVRO toont het laatste concert op zaterdagavond om 21.20 op Nederland 2. Dit wordt herhaald op zondag 22 juni 14.00 uur op Nederland 2 en op maandagochtend 23 juni 10.45 uur op Nederland 2.

Festival Classique Hofvijverconcert op tv

.
Festival Classique op de Hofvijver in Den Haag (2013)