Bekijk de uitzending van Expedition Tiger terug

Do 30 december 2010 | 20:40 Expedition Tiger IMDb: 8.1

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Expedition Tiger gemist? Bekijk hier naar Expedition Tiger gemist.

Expedition Tiger

Datum
Do 30 december 2010
Tijd
20:40 tot 21:30
Zender
Canvas
IMDb
8.1
Genre
Documentaire
Jaar
2010
Regisseur
Steve Backshall
Deel-url
gids.tv/1958183

Driedelige documentairereeks van de BBC. ’1’

’Expedition Tiger’ is een driedelige documentaire reeks van de BBC over een expeditie die in de Himalaya-staat Bhutan op zoek gaat naar een tot nu toe onbekende populatie tijgers. Als de leden van het team erin slagen om de prachtige, maar uiterst zeldzame dieren te vinden, dan zou dat een sterk argument zijn om door te gaan met het plan om tussen Nepal, Bhutan, India en Birma een soort ’tijgercorridor’ van 2000 kilometer te creëren, waar de dieren ongestoord kunnen rondzwerven. En dat is nodig, want door de jacht en een gebrek aan levensruimte zouden er nog maar een paar duizend tijgers in het wild zijn overgebleven.

De tijgers van Bhutan zouden op grote hoogte in de bergen leven. Daar trekt het team dan ook naartoe. Op de rug van een olifant doorkruisen ze eerst de jungle en moerassen van het laagland. Daarna gaat het alleen nog maar omhoog, langs ravijnen en wildwaterrivieren naar het land van de yakherders en nog hoger, tot boven de sneeuwgrens. Onderweg proberen ze de tijgers op te sporen: met een speurhond en met warmtecamera’s. Ze beschikken ook over een systeem dat door de FBI ontwikkeld is om vingerafdrukken te registreren en te analyseren. De expeditieleden zullen het gebruiken om aan de hand van de unieke ‘streepjescode’ de tijgers individueel te identificeren en te tellen.

Een aantal expeditieleden kennen we van de gelijkaardige reeks ’Expedition Guyana’, die Canvas eerder dit jaar uitzond.

Bergbeklimmer, avonturier en natuurkenner Steve Backshall is van plan om de zogenaamde Tijgerberg te beklimmen en per kajak de langste wildwaterrivier van Bhutan te bevaren. Natuurcineast Gordon Buchanan wil proberen de tijgers voor zijn camera te krijgen en ze te tellen aan de hand van hun streepjescode. Professor George McGavin zal aan de hand van een medische ‘checkup’ de gezondheid van de populatie controleren en nagaan hoe het met het wildbestand zit dat als voedsel voor de tijgers dient.

Twee ’nieuwkomers’ in het team zijn de tijgerexperten Alan Rabinowitz en Claudia Wultsch. Alan voert een wereldwijde strijd om de tijger van uitsterven te redden en is de grote pleitbezorger van de corridor die de tijgers moet beschermen van Nepal in het westen tot Birma in het oosten. Claudia brengt het geheime wapen van team mee: Bruiser, een voormalige speurhond van de politie die is ‘omgeschoold’ om tijgers op de sporen.

Aflevering 1
In de eerste aflevering zien we hoe Steve Backshall samen met speurhond Bruiser door het dichtbegroeide woud trekt op zoek naar tijgers. Hogerop in de bergen ontdekt cameraman Gordon Buchanan dat tijgers haast even moeilijk te vinden zijn als yeti’s. In het basiskamp zorgt George McGavin voor een feeëriek lichtspel met vuurvliegjes.

Expedition Tiger op tv

.
De eerste 10 minuten van deze aflevering