Bekijk de uitzending van Exit terug

Wo 17 april 2019 | 23:05 Exit

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Exit gemist? Bekijk hier naar Exit gemist.

Exit

Datum
Wo 17 april 2019
Tijd
23:05 tot 00:05
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire
Jaar
2018
Regisseur
Karen Winther
Twitter hashtag
#exit
Deel-url
gids.tv/22104074

In deze documentaire voert Karen Winther diepgravende gesprekken met voormalige extremisten over de vraag waarom zij hun extremistische gedachtegoed uiteindelijk hebben afgezworen.

Ingo Hasselbach bijvoorbeeld, die in Duitse neonazikringen ooit bekendstond als 'de Führer van Berlijn'. Toen brandstichting bij een Turks gezin in Noord-Duitsland enkele vrouwen en kinderen het leven kostte, besefte hij dat hij het roer moest omgooien. Maar afscheid nemen van extreemrechts bleek niet zonder gevaar: hij zag zich genoodzaakt om onder te duiken.

Ook Manuel is met zijn jonge dochter ondergedoken. Op zijn dertiende werd hij lid van een neonazibeweging en kreeg uiteindelijk de leiding over een paramilitaire neonazigroepering. Hij vertelt over gewelddadigheden waarvoor hij zich nog steeds diep schaamt, zoals de keer dat hij een hoogzwangere vrouw in de buik schopte.

De Amerikaanse Angela beschrijft hoe haar leven in extreemrechtse kringen bijna tien jaar lang in het teken stond van de angst. Tot ze in de gevangenis gekleurde medegedetineerden leerde kennen, die zo aardig voor haar waren dat het haar 'ontwapende' en 'weer menselijk maakte'.

Winther bezoekt niet alleen voormalige rechts-extremisten. In Frankrijk praat ze met David, die lid is geweest van de islamitische Algerijnse terreurorganisatie GIA. Ze zet deze verhalen af tegen haar eigen ervaringen, beschrijft hoe ze zelf van haar extremistische gedachtegoed is genezen, en schetst het perspectief op een leven na gewelddadig extremisme.

Exit op tv

Vrouwen frankrijk gevangenis vrouw documentaire afscheid gezin terreurorganisatie duiken dochter extreemrechts turks extremisten brandstichting extremisme genezen gewelddadig exit islamitische kinderen teken angst leiding rechts-extremisten tien jaar lang deze.
Exit - Trailer