Bekijk de uitzending van Eurovisie Songfestival 2016 halve finale terug

Do 12 mei 2016 | 21:00 Eurovisie Songfestival 2016 halve finale

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Eurovisie Songfestival 2016 halve finale gemist? Bekijk hier naar Eurovisie Songfestival 2016 halve finale gemist.

Eurovisie Songfestival 2016 halve finale

Datum
Do 12 mei 2016
Tijd
21:00 tot 23:15
Zender
NPO 1
Genre
Muziekshow
Jaar
2016
Twitter hashtag
#esf16
Deel-url
gids.tv/15561418

Registratie van de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival 2016 vanuit de Stockholm Globe Arena in Stockholm. Met onder meer de Belgische inzending: Laura Tesoro - 'What's The Pressure'. Commentaar: Cornald Maas en Jan Smit.

NU.nl maakte een uitgebreide voorbeschouwing op de halve finale van vanavond.

In deze tweede ronde komen we naast België veel Oost-Europese landen tegen, alsmede twee Scandinavische landen. Ook songfestivalgiganten Ierland, Oekraïne en Israël zitten in deze halve finale, net als Australië.

1. Letland, Justs, Heartbeat

Gezien het enorme succes van Justin Bieber, kun je erop rekenen dat er vroeger of later ook op het Songfestival artiesten opstaan die net zoals hem proberen te klinken. Zanger Justs Sirmais doet een verwoede en redelijk geslaagde poging met het eigentijdse Heartbeat, dat is geschreven door Aminata Savadogo, die vorig jaar voor Letland uitkwam met Love Injected.

2. Polen, Micha? Szpak, Color Of Your Life

De Poolse X Factor-finalist Micha? Szpak hoopt zijn vaderland naar de overwinning te leiden met een ouderwetse rockballad. Zonder gitaarsolo, maar wel met een modulatie. Color Of Your Love getuigt van een zekere kitsch die we op het Songfestival niet vreemd zijn en de zanger combineert dat met invloeden van Queen, Bon Jovi en Michael Bolton. Inclusief bijbehorende coup.

3. Zwitserland, Rykka, The Last of our Kind

De laatste keer dat Zwitserland het Songfestival won, was in 1988 met de Canadese superster Céline Dion. Het Alpenland hoopt opnieuw op winst met de Canadees-Zwitserse zangeres Christina Maria Rieder alias Rykka. Voor het pompeuze The Last Of Our Kind riep ze de hulp in van de producers achter hits van Daniel Powter, Paul Young en Midnight Oil.

4. Israël, Hovi Star, Made Of Stars

Make-up- en haarstylist Hovi Star (Hovav Sekulets) zou wel eens één van de grote verrassingen van het Eurovisie Songfestival in 2016 kunnen blijken. De flamboyante, openlijk homoseksuele zanger spreekt beslist tot de verbeelding van veel televoters met zijn warme stemgeluid en zijn hoopvolle popballad Made Of Stars, een oproep tot verdraagzaamheid.

5. Wit-Rusland, Ivan, Help You Fly

De half-Russische, half-Wit-Russische zanger Alexander Ivanov zou in 2015 optreden op het afgeblazen Intervision Songfestival, dat op de culturele agenda van Poetin stond na de winst van Conchita Wurst in 2014. Ivan wilde op het Eurovisie Songfestival naakt optreden met wolven, maar dat wordt niet toegestaan. Zoals hij zelf zingt: "We leave all the madness behind".

6. Servië, Sanja Vu?i?, Goodbye (Shelter)

Goodbye (Shelter) is één van de weinige échte powerballads dit jaar. Misschien heeft de Servische zangeres Sanja Vu?i?, in eigen land vooral bekend als frontvrouw van de band ZAA, wat timbre betreft nog het meest gemeen met de Amerikaanse Kelly Clarkson. Het liedje werd geschreven door Ivana Peters, leadzangeres van de Servische band Negative.

7. Ierland, Nicky Byrne, Sunlight

Ierland heeft er duidelijk moeite mee zich staande te houden tussen alle Oostbloklanden die meedoen aan het Eurovisie Songfestival, want na de laatste overwinning in 1996 bakt de recordhouder van de meeste songfestivalwinsten er nog maar weinig van. Voormalig Westlife-lid Nicky Byrne lijkt daar geen verandering in te kunnen brengen. Zelfs in Ierland is Sunlight geflopt.

8. Macedonië, Kaliopi, Dona

Macedonië vaardigt dit jaar de oudste kandidaat af in de vorm van de 49-jarige zangeres Kaliopi Bukle. Ze was al een populaire zangeres in het voormalige Joegoslavië en vanwege haar deelname in 2012 met Crno I Belo mag ze ook als een songfestivalveteraan beschouwd worden. Ondanks de taalbarrière blijft Dona in je hoofd hangen. Dit vanwege het repetitieve refrein.

9. Litouwen, Donny Montell, I've Been Waiting For This Night

Euforische anthems doen het in de regel best goed op het Songfestival, zeker nadat Loreen een aantal jaar geleden het liedjesfestijn won met het anthem Euphoria. Met I’ve Been Waiting For This Night hoopt de Litouwese zanger Donny Montell (Donatas Montvydas) zijn prestatie 2012 uit te verbeteren: toen eindigde hij op de veertiende plek in de competitie met Love Is Blind.

10. Australië, Dami Im, Sound Of Silence

Vorig jaar debuteerde Australië met veel succes op het Songfestival. Zangeres Dami Im is geboren in Zuid-Korea, maar groeide op in het Australische Queensland. Haar inzending Sound Of Silence is een moderne popproductie, met een prominente plek voor galmende drumsounds en Ims krachtige vocalen. Denk Florence + The Machine en Ellie Goulding.

11. Slovenië, ManuElla, Blue And Red

Het komt niet vaak voor dat er countryartiesten te vinden zijn op het Songfestival, maar verhoudingsgewijs scoren countrynummers best goed. Dat lijkt de 27-jarige Manuela Bre?ko ook te beseffen en brengt Blue And Red ten gehore. Hoewel ze wat weg heeft van Taylor Swift, klinkt haar liedje eerder als een oud nummer van Shania Twain. Gemiste kans.

12. Bulgarije, Poli Genova, If Love Was A Crime

Ondanks haar matige prestatie op het Eurovisie Songfestival in 2011 met Na Inat mag de Bulgaarse Poli Genova ook in 2016 haar thuisland vertegenwoordigen. De verwachtingen voor dit jaar zien er een heel stuk beter uit, dankzij het eigentijdse If Love Was A Crime, dat klinkt alsof het een afgewezen, maar desondanks niet onaardige, track is van Major Lazer.

13. Denemarken, Lighthouse X, Soldiers Of Love

Gezien de demografie van de songfestivalachterban zou je denken dat er talloze boybands worden afgevaardigd naar Stockholm, maar Lighthouse X is dit jaar de enige jongensgroep die meedoet. Het is nog maar de vraag of de Disney-ogen en Lego-smiles van het drietal songfestivalfans in vervoering kan brengen, want Soldiers Of Love doet het slecht in de polls.

14. Oekraïne, Jamala, 1944

De meest omstreden songfestivalinzending staat dit jaar op naam van Jamala, de artiestennaam van Susana Jamaladinova. Het emotionele lied 1944, met een droog twostepritme, gaat over de deportatie van de Krim-Tartaren in de Tweede Oorlog door Stalin. Terwijl Jamala’s opa in het Rode Leger vocht, werd haar oma naar Centraal-Azië afgevoerd.

15. Noorwegen, Agnete, Icebreaker

Wie een blik werpt op hoe de beeldschone Noorse blondine Agnete Johnson in een stijlvolle witte jurk haar hart uitstort in het meeslepende powerpoplied Icebreaker zal niet kunnen vermoeden dat ze tot vijf jaar geleden nog in een punkrockbandje speelde. In 2011 werd ze overigens tweede in de nationale selectie voor het Songfestival met The BlackSheeps.

16. Georgië, Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz, Midnight Gold

Je zou het niet direct zeggen wanneer je Midnight Gold hoort, maar één van de schrijvers van dit nummer is de Zweed Thomas Gustafson, verantwoordelijk voor Loreens Euphoria en nog een stuk of tien andere songfestivalnummers. De inzending van Cyprus is ook door hem geschreven. De stem van Nika Kocharov doet je misschien denken aan Noel Gallagher.

17. Albanië, Eneda Tarifa, Fairytale

Albanië hoopt zijn eerste overwinning te behalen met een liedje waarvan de titel niet eens in de songtekst voorkomt, wat voor een inzending voor het jaarlijkse liedjesconcours bijzonder is. De Albanese zangeres annex presentatrice Eneda Tarifa probeerde zich in 2003 en 2007 al te kwalificeren voor het Songfestival, maar het lukt pas met deze vertaling van Përrallë,wat 'sprookje' betekent.

18. België, Laura Tesoro, What's The Pressure

Het is dertig jaar geleden dat België het Songfestival won, met de toen pas dertienjarige Sandra Kim. Wellicht treedt de negentienjarige Vlaamse zangeres Laura Tesoro in Sandra Kims voetsporen, want haar door Selah Sue geschreven liedje is even luchtig en fris als J'aime La Vie. Tesoro is vooral bekend van haar deelname aan The Voice Van Vlaanderen.

Eurovisie Songfestival 2016 halve finale op tv

Zuid-korea poetin servië oproep leger oorlog australië belgië cyprus noorwegen eurovisie songfestival polen dion rekenen israël afgewezen bulgarije cornald maas leiden denemarken omstreden 1944 jurk lied finale oekraïne presentatrice artiesten arena stockholm litouwen zwitserland overwinning songfestival zangeres eurovisiesongfestival jan smit ierland naakt justin bieber letland maas deportatie 1988 wolven queensland queen florence agenda competitie the voice taylor swift scoren bon jovi coup schrijvers vlaanderen wit-rusland kandidaat halve finale conchita wurst hits homoseksuele rode leger deelname taylor gallagher peters clarkson opstaan servische stars registratie machine lazer vertaling 2007 zanger optreden byrne hoofd ivanov stalin eurovisie laura jamala kelly noel gallagher selah sue georgië hart selectie maria silence life.
Optreden Douwe Bob dinsdag in de halve finale