Bekijk de uitzending van Elfsteden Zwemtocht terug

Za 18 augustus 2018 | 14:25 Elfsteden Zwemtocht

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Elfsteden Zwemtocht gemist? Bekijk hier naar Elfsteden Zwemtocht gemist.

Elfsteden Zwemtocht

Datum
Za 18 augustus 2018
Tijd
14:25 tot 15:40
Zender
NPO 1
Genre
Zwemmen
Jaar
2018
Presentatie
Dionne Stax, Joris Linssen, Erben Wennemars
Twitter hashtag
#elfstedenzwemtocht
Deel-url
gids.tv/20775235

Bijna op de dag af tien jaar na zijn Olympische gouden race in Beijing zwemt Maarten van der Weijden de Elfstedentocht. 200 kilometer lang. Om geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Zal het hem lukken? De NOS en KRO-NCRV zijn er op 18 en 20 augustus bij, met twee televisie-uitzendingen rond start en finish. Online is Maarten 24 uur per dag letterlijk te volgen, met een 360-gradencamera op het YouTube-kanaal van de NOS.

De eerste uitzending is op zaterdagmiddag, de dag van de start. Dionne Stax en Joris Linssen zijn in het vestingstadje Sloten en laten beelden zien van hoe Maarten van der Weijden in de vroege uren van de ochtend in Leeuwarden te water ging.

In elk van de elf steden langs de route krijgt Maarten een stempel van een prominente Fries en wordt hij onthaald door honderden zwemmers. In de doorkomstplaatsen wordt namelijk een city swim gehouden, van 500 of 2000 meter. In de uitzending zijn verder, naast live beelden vanaf Maartens begeleidingsboot, portretten te zien van een paar van de meezwemmers: waarom doen ze mee? Wat hebben zij met het goede doel waar Maarten voor zwemt?

Maandag is de beoogde finishdag. 'Beoogde', want 200 kilometer in drie dagen en twee nachten achterelkaar zwemmen is niet iedereen gegeven, ook een Olympisch kampioen openwaterzwemmen niet. Als het allemaal lukt, komt Maarten live in de uitzending over de finish in Leeuwarden. Daar staat premier Rutte hem op te wachten. Ook zijn er optredens van onder anderen Wolter Kroes. En daar wordt ook het bedrag bekendgemaakt dat Maarten met zijn Elfsteden Zwemtocht heeft opgehaald. De presentatie van deze uitzending is in handen van Dionne Stax, Joris Linssen en Erben Wennemars. De maandaguitzending begin om 19:00 uur op NPO 1.

Elfsteden Zwemtocht op tv

Zwemmen onderzoek live olympische spelen presentatie uitzending kampioen leeuwarden race finish medaille kroes goede doel kanker erben wennemars winnaar steden city swim premier rutte elfstedentocht maarten van der weijden gouden beijing portretten onthaald zwemmers route fries bedrag wetenschappelijk sloten parcours 2000 geld wennemars premier start water magazine openwaterzwemmen dionne stax joris linssen wolter kroes gouden medaille eerste uitzending ochtend wachten kro-ncrv youtube-kanaal aflevering 1 doel tien jaar van der weijden maarten.