Bekijk de uitzending van NOS EK Voetbal Frankrijk - Ierland (eerste helft) terug

Zo 26 juni 2016 | 14:50 NOS EK Voetbal Frankrijk - Ierland (eerste helft)

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van NOS EK Voetbal Frankrijk - Ierland (eerste helft) gemist? Bekijk hier naar NOS EK Voetbal Frankrijk - Ierland (eerste helft) gemist.

NOS EK Voetbal Frankrijk - Ierland (eerste helft)

Datum
Zo 26 juni 2016
Tijd
14:50 tot 15:53
Zender
NPO 1
Genre
Voetbal
Jaar
2016
Presentatie
Philip Kooke
Twitter hashtag
#FRAIER
Deel-url
gids.tv/15896725

Rechtstreeks verslag van de eerste helft van de achtste finale op het EK voetbal tussen Frankrijk en Ierland.

Het thuisland Frankrijk was de sterkste in Groep A met overwinningen op Roemenië (2-1) en Albanië (2-0) en een gelijkspel tegen Zwitserland (0-0). Tegenstander Ierland bereikte de achtste finales dankzij een late 1-0 overwinning op het al geplaatste Italië. In Groep F speelde Ierland eerder met 1-1 gelijk tegen Zweden en verloor het met 3-0 van België.

NOS.nl blikt vooruit:

Natuurlijk weet bondscoach Martin O'Neill van Ierland maar al te goed dat de wedstrijd tegen Frankrijk in het teken staat van wraak. Toch wil hij het niet meer hebben over 18 november 2009, de dag dat hand van Thierry Henry Ierland in rouw dompelde.

"Ik denk dat er in Frankrijk meer over gesproken wordt dan in Ierland. Wij hebben besloten het te vergeten, al is dat niet makkelijk voor een Ier. Natuurlijk zal het een gespreksonderwerp blijven, maar ik denk niet dat het van invloed zal zijn op de wedstrijd", aldus O'Neill, zelf een Noord-Ier.

Hoewel O'Neill de wraakgevoelens wegwuift, zullen die zeker bij een aantal spelers een rol gaan spelen. Robbie Keane, John O'Shea, Glenn Whelan, Shay Given en Aiden McGeady stonden allemaal op het veld op die welbewuste avond in november 2009. Zij zitten allemaal nu weer bij de selectie.

Bij de Fransen zijn Hugo Lloris, Steve Mandanda, Patrice Evra, Bacary Sagna, Lassana Diarra, Moussa Sissoko en André-Pierre Gignac nog altijd van de partij.

Deze twaalf spelers maakten allemaal van dichtbij mee hoe William Gallas Frankrijk in de verlenging naar het WK in Zuid-Afrika schoot. Een doelpunt dat nooit had mogen tellen. De assist kwam namelijk van de voet van Henry, die daarvoor de bal - tot twee keer toe - met de hand had gecontroleerd. Frankrijk maakte de 1-1 en dat was na de 1-0 zege in Dublin genoeg om Ierland uit te schakelen.

Richard Dunne, een van de Ieren die in 2009 het drama meemaakte en tegenwoordig analist bij de Ierse televisie, gelooft in een stunt op Frankrijk. "Ierland zal spelen zonder angst en we kunnen motivatie halen uit de geschiedenis. Natuurlijk wordt er niet verwacht dat Ierland het spel gaat maken, maar ik put vertrouwen uit de wedstrijd van woensdag. Ik geloof er echt in dat we het Frankrijk moeilijk kunnen maken."

Volgens Dunne was het al fantastisch dat Ierland door de groepsfase is gekomen. "Dit is vergelijkbaar met het EK 1988 en het WK 1994. Nu krijgen we de bonus. Met onze fans achter ons kunnen we misschien nog verder komen."

TIP: Speciaal voor het EK 2016 hebben we een gratis alertfunctie. Stel in de Android-, iPhone- of iPad-app een herhalende alert in zodat je herinnerd wordt bij de start van alle EK-wedstrijden.

Weet jij wie er gaat winnen? Zet gratis 200 euro in op deze wedstrijd: http://bit.ly/wedgratis200euro

NOS EK Voetbal Frankrijk - Ierland (eerste helft) op tv

.