Bekijk de uitzending van NOS EK Voetbal Engeland - IJsland (eerste helft) terug

Ma 27 juni 2016 | 20:50 NOS EK Voetbal Engeland - IJsland (eerste helft)

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van NOS EK Voetbal Engeland - IJsland (eerste helft) gemist? Bekijk hier naar NOS EK Voetbal Engeland - IJsland (eerste helft) gemist.

NOS EK Voetbal Engeland - IJsland (eerste helft)

Datum
Ma 27 juni 2016
Tijd
20:50 tot 21:52
Zender
NPO 1
Genre
Voetbal
Jaar
2016
Presentatie
Jeroen Elshoff
Twitter hashtag
#ENGIJS
Deel-url
gids.tv/15896610

Rechtstreeks verslag van de eerste helft van de achtste finale op het EK voetbal tussen Engeland en IJsland.

Engeland werd tweede in Groep B na een gelijkspel tegen Rusland (1-1) en Slowakije (0-0) en winst op Wales (2-1). IJsland werd door een doelpunt in de blessuretijd tegen Oostenrijk (2-1) tweede in Groep F. Daarvoor speelde IJsland twee keer gelijk: 1-1 tegen Portugal en Hongarije.

Een vooruitblik van NOS.nl:

Engeland mag van geluk spreken dat Arnór Ingvi Traustason IJsland vorige week naar een 2-1 zege schoot tegen Oostenrijk. IJsland eindigde door de overwinning als tweede in groep F en Portugal werd derde. Had Traustason niet gescoord, dan had Engeland vanavond tegen Portugal moeten aantreden.

Op papier is IJsland een makkelijkere tegenstander, maar Wayne Rooney wil het kleine (voetbal)land IJsland niet onderschatten. "De grootte van een land is slechts een getal. IJsland staat met evenveel spelers op het veld als wij, dus wat dat betreft is het helemaal in balans."

IJsland begon het EK met een verrassend gelijkspel tegen Portugal (1-1). In de tweede wedstrijd tegen Hongarije gaf het in de slotfase een 1-0 voorsprong weg. Oostenrijk werd daarna verslagen waardoor IJsland op plaats twee van groep F eindigde.

Wat IJsland tegen Hongarije overkwam, gebeurde Engeland tegen de Russen. Vasili Berezutski kopte Rusland in de 92ste minuut naast de Engelsen. Het Britse onderonsje met Wales (2-1) werd gewonnen, waarna de wedstrijd tegen Slowakije in 0-0 eindigde. Met vijf punten werd Engeland tweede in de groep, achter Wales.

De IJslandse bondscoach Heimir Hallgrimsson verbindt grote conclusies aan een eventuele zege van IJsland. "Als we de Britten verslaan, zal dat ons leven veranderen. De spelers mogen zich nu al winnaars noemen. Zij hebben dit EK vele harten veroverd."

Ondanks het verschil in inwoners (55 miljoen om 355.000) weigert Hallgrimsson zich neer te leggen bij een nederlaag. "Maar met een triomf op Engeland zal de wereld er voor het voetbal in IJsland anders uit gaan zien. Nu we de kans hebben om geschiedenis te schrijven, moeten we er ook klaar voor zijn."

Wayne Rooney, bezig aan zijn vierde EK, is op zijn hoede voor de IJslanders. "We hebben respect voor de prestaties van IJsland op dit toernooi. Ze zijn moeilijk te verslaan. We moeten ons beste voetbal spelen om ze te kloppen."

TIP: Speciaal voor het EK 2016 hebben we een gratis alertfunctie. Stel in de Android-, iPhone- of iPad-app een herhalende alert in zodat je herinnerd wordt bij de start van alle EK-wedstrijden.

Weet jij wie er gaat winnen? Zet gratis 200 euro in op deze wedstrijd: http://bit.ly/wedgratis200euro

NOS EK Voetbal Engeland - IJsland (eerste helft) op tv

.