Bekijk de uitzending van EenVandaag: o.a. verplichte reanimatiecursus amateursporters? terug

Di 15 juni 2021 | 18:20 EenVandaag: o.a. verplichte reanimatiecursus amateursporters?

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag: o.a. verplichte reanimatiecursus amateursporters? gemist? Bekijk hier naar EenVandaag: o.a. verplichte reanimatiecursus amateursporters? gemist.

EenVandaag: o.a. verplichte reanimatiecursus amateursporters?

Datum
Di 15 juni 2021
Tijd
18:20 tot 18:55
Zender
NPO 2
Genre
Informatief
Presentatie
Pieter Jan Hagens
Deel-url
gids.tv/26501671

Onderwerpen van deze uitzending

Arts en Rode Kruis willen verplichte reanimatiecursus voor amateursporters: 'Kan leven teamgenoot redden'
Alle amateursporters moeten elk jaar verplicht een reanimatiecursus doen. Die oproep doet huisarts in opleiding Bernard Leenstra na het incident met Christian Eriksen: "Het maakt het verschil tussen leven en dood." Hij krijgt bijval van het Rode Kruis. Het aantal dodelijke slachtoffers door een hartstilstand neemt volgens Leenstra flink af als meer sporters kunnen reanimeren. "Het is niet helemaal precies te zeggen, maar we rekenen in Nederland ongeveer 43 reanimaties per dag", zegt de arts. "Dat is heel veel."

Bij prik in huid in plaats van spier haal je 5 keer meer coronavaccins uit een flesje, blijkt uit Nederlands onderzoek
Geen 10, maar 50 coronavaccins uit een flacon. Dat kan als een inenting niet in de spier maar in de huid wordt gezet. De eerste resultaten van Nederlands onderzoek hiernaar zijn veelbelovend. "Dit kan enorm schelen voor de globale vaccinatiestrategie." Alle coronavaccins worden momenteel via spierweefsel toegediend. Goedkeuring van onder meer het Europees Medicijn agentschap (EMA) - die bepaalt of een vaccin veilig is voor toelating op de geneesmiddelenmarkt - is gebaseerd op deze methode. Maar waarom eigenlijk? Die vraag stelde internist en infectioloog Anna Roukens zichzelf.


Onze nieuwe app is nu al te testen! Download hem op apps.gids.tv

EenVandaag: o.a. verplichte reanimatiecursus amateursporters? op tv

.