Bekijk de uitzending van EenVandaag: o.a. strandhuisjes in ongezonde walm Tata Steel terug

Za 1 mei 2021 | 09:10 EenVandaag: o.a. strandhuisjes in ongezonde walm Tata Steel

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag: o.a. strandhuisjes in ongezonde walm Tata Steel gemist? Bekijk hier naar EenVandaag: o.a. strandhuisjes in ongezonde walm Tata Steel gemist.

EenVandaag: o.a. strandhuisjes in ongezonde walm Tata Steel

Datum
Za 1 mei 2021
Tijd
09:10 tot 09:35
Zender
NPO 1 extra
Genre
Informatief
Website
EenVandaag: o.a. strandhuisjes in ongezonde walm Tata Steel
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Deel-url
gids.tv/26262234

Herhaling. Onderwerpen van deze uitzending

Gezonde zeelucht? De strandhuisjes van Wijk aan Zee staan midden in de ongezonde walm van Tata Steel
Bij een strandhuisje denk je waarschijnlijk aan gezonde zeelucht, maar dat gaat voor de huisjes op het strand vlak achter Tata Steel niet altijd op. "Soms zit ons hele dekbed onder de zwarte schilfertjes." De strandhuisjes bij Wijk aan Zee staan net achter de duinen en hebben allemaal zicht op zee. Maar kijk je net over de duinen, dan zie je de schoorstenen van staalfabriek Tata Steel. Tussen de huisjes en de fabriek staat meetpunt 573 van het RIVM, op de Reijndersweg. Een jaar lang heeft het onderzoeksinstituut de luchtkwaliteit gemeten en was het dit punt waar de meeste fijnstof werd gemeten. "Absoluut ongezond", zegt Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit Maastricht.

In Utrecht schieten ze reeën af om aanrijdingen te voorkomen, de vraag is of dat echt helpt
Om het aantal aanrijdingen met reeën in Utrecht terug te dringen, geeft de provincie jagers de ruimte de dieren het hele jaar af te schieten. Dierenrechtenorganisaties stappen naar de rechter, want afschot zorgt volgens hen niet voor minder aanrijdingen. Volgens Stichting Wildaanrijdingen Nederland vinden er jaarlijks tussen de 12.000 en 15.000 aanrijdingen met reeën plaats in Nederland. Een aanzienlijk aantal, maar het terugbrengen van de populatie door ze af te schieten heeft geen zin, zeggen dierenrechtenorganisaties AnimalRights en Fauna4life.

Schrijvers in coronatijd krijgen afwijzing na afwijzing, dus gaf Lois zelf 6 boeken uit: 'Self-pubben heet dat'
Waar het in normale tijden al moeilijk is voor schrijvers om een uitgeverij te vinden, maakt de coronacrisis het er niet makkelijker op. Schrijver Lois Blommestein besloot daarom het heft in eigen hand te nemen, en haar boeken zélf uit te geven. Voor Lois Blommestein leek corona hét moment om het schrijven weer op te pakken. Vorig jaar maart kwam ze thuis te zitten door de coronacrisis en besloot het boek dat ze ooit maakte, te herschrijven.

Onze nieuwe app is nu al te testen! Download hem op apps.gids.tv

EenVandaag: o.a. strandhuisjes in ongezonde walm Tata Steel op tv

.