Bekijk de uitzending van EenVandaag: o.a. wat beweegt rellende demonstraten? terug

Wo 27 januari 2021 | 18:15 EenVandaag: o.a. wat beweegt rellende demonstraten?

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag: o.a. wat beweegt rellende demonstraten? gemist? Bekijk hier naar EenVandaag: o.a. wat beweegt rellende demonstraten? gemist.

EenVandaag: o.a. wat beweegt rellende demonstraten?

Datum
Wo 27 januari 2021
Tijd
18:15 tot 18:45
Zender
NPO 1
Genre
Informatief
Acteurs
Rik van de Westelaken
Officiële Twitter
@eenvandaag
Deel-url
gids.tv/25770577

Onderwerpen van deze uitzending

Rellende en demonstrerende jongeren, wat beweegt hen?
Naar een demonstratie gaan om 'vreedzaam' te protesteren, terwijl je weet dat het uit de hand kan lopen of dat het niet is toegestaan. Wat drijft iemand om toch te gaan? Fleur en Auke, die allebei coronaprotesten hebben bijgewoond, vertellen. De coronaprotesten van afgelopen weekend op het Museumplein waren verboden vanwege het risico dat coronamaatregelen zouden worden overtreden. Toch zijn er mensen die de protesten hebben bijgewoond, maar zich totaal niet identificeren met de relschoppers die er ook op afkwamen. Waarom gingen ze toch naar het plein?

Emre en Yassin zijn boos dat de overheid hen dwingt binnen te blijven: 'Winkels plunderen is niet oké, maar rellen tegen politie mag wel'
Het is het schuim van de aarde en crimineel gedrag, zeggen politici en gezagsdragers over de relschoppers van de laatste dagen. Is dat zo of speelt er meer? We spreken twee jongeren die erbij waren. "Dat mensen hierdoor boos worden interesseert mij niet." De avondklok was al ingegaan in Apeldoorn, maar toch gingen ze de straat op. En dat het uit de hand kon lopen, namen ze voor lief. Emre en Yassin, beiden begin 20, willen niet dat we hun echte namen noemen.

Rij jij elektrisch? In Nederland vind je het makkelijkst een laadpaal voor je auto
Nergens ter wereld zijn er zoveel laadpalen per inwoner als in Nederland. In 2019 stond Nederland met het absolute aantal laadpalen zelfs al op de vierde plek wereldwijd, en dit aandeel breidt zich naar verwachting alleen maar verder uit. Goed nieuws dus voor mensen een elektrische auto, want een laadpaal lijkt altijd binnen handbereik. Maar het is niet alleen om elektrische rijders te pleasen, want het lijkt ook noodzaak. Wegverkeer veroorzaakt een vijfde van de uitstoot van broeikasgassen in Nederland. Het aangescherpte klimaatbeleid dwingt Nederland tot actie. Één van de doelen? Minder broeikasgassen en stikstofdioxide-uitstoot. En dus meer elektrische auto's en oplaadpunten.

EenVandaag: o.a. wat beweegt rellende demonstraten? op tv

.