Bekijk de uitzending van EenVandaag: o.a. massale afkeer tegen geweld avondklokrellen terug

Wo 27 januari 2021 | 01:35 EenVandaag: o.a. massale afkeer tegen geweld avondklokrellen

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag: o.a. massale afkeer tegen geweld avondklokrellen gemist? Bekijk hier naar EenVandaag: o.a. massale afkeer tegen geweld avondklokrellen gemist.

EenVandaag: o.a. massale afkeer tegen geweld avondklokrellen

Datum
Wo 27 januari 2021
Tijd
01:35 tot 02:00
Zender
NPO 1
Genre
Informatief
Acteurs
Rik van de Westelaken
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Deel-url
gids.tv/25770496

Herhaling. Onderwerpen van deze uitzending

Begrip voor onvrede, maar massale afkeer tegen geweld van avondklokrellen: 'Dit heeft niks met demonstreren te maken'
'Absurd', 'walgelijk', 'een schande'. Mensen in het land spreken massaal hun afkeer uit tegen de rellen van de afgelopen dagen. Demonstreren tegen coronamaatregelen moet kunnen, maar veel mensen voelen dat het protest is gekaapt door relschoppers. Dat zeggen bijna 7.500 leden van het Opiniepanel in een onderzoek van EenVandaag over de ongeregeldheden op meerdere plekken in Nederland. Gisteravond werden opnieuw winkels geplunderd en politieagenten belaagd. Bijna alle ondervraagden (94 procent) keuren het gebruik van geweld om onvrede te uiten sterk af.

Sympathiek, weet wat er speelt, geschikt als premier: de lijsttrekkers voor de Tweede Kamerverkiezingen langs de meetlat
Voor veel mensen staat bij hun partijkeuze 'de inhoud' voorop. Over 'de poppetjes' wordt vaak wat lacherig gedaan. Maar zij spelen wel een hoofdrol en bepalen daarmee deels het imago van hun partijen. Hoe denken kiezers over de politieke leiders van nu? We legden de leden van ons Opiniepanel alle lijsttrekkers voor van partijen die nu zetels halen in onze zetelpeiling. Niet allemaal tegelijk: deelnemers kregen ieder - volledig random - een paar lijsttrekkers voorgelegd, ongeacht hun eigen politieke voorkeur. Per politiek leider werd zo'n 7000 mensen van alle politieke voorkeuren dus om hun mening gevraagd. We vroegen ze naar hun mening over een aantal eigenschappen.

Harde kern Go Ahead Eagles 'waarschuwde als eerste' de achterban niet te gaan rellen: 'We hebben Deventer wat bespaard'
Je kent de filmpjes: gisteravond werd er gereld in verschillende steden. Maar er waren ook steden waar het juist rustig bleef. Harde kernen van voetbalclubs riepen op om rustig te blijven. "Ik ben ermee begonnen", zegt Melvin van de Eagles B-side. "Go Ahead was de eerste die de aanhang oproep om rustig te blijven en om niet te gaan rellen. En toen zag je dat steeds meer clubs zich erbij aansloten om zo achter hun eigen stad te gaan staan", zegt Melvin Klomp, lid van de Go Ahead Eagles B-side. Samen met Vak 19 vormen zij de harde kern van de profclub uit Deventer. Uiteindelijk telde hij twintig supportersgroepen die in een statement hun aanhang opriepen niet te gaan rellen in hun eigen stad.

EenVandaag: o.a. massale afkeer tegen geweld avondklokrellen op tv

.