Bekijk de uitzending van EenVandaag: o.a. FNV wil inzet flexwerkers vleessector terugbrengen terug

Vr 4 december 2020 | 18:15 EenVandaag: o.a. FNV wil inzet flexwerkers vleessector terugbrengen

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag: o.a. FNV wil inzet flexwerkers vleessector terugbrengen gemist? Bekijk hier naar EenVandaag: o.a. FNV wil inzet flexwerkers vleessector terugbrengen gemist.

EenVandaag: o.a. FNV wil inzet flexwerkers vleessector terugbrengen

Datum
Vr 4 december 2020
Tijd
18:15 tot 18:35
Zender
NPO 1
Genre
Informatief
Acteurs
Pieter Jan Hagens
Officiële Twitter
@eenvandaag
Deel-url
gids.tv/25485470

Onderwerpen van deze uitzending

FNV wil inzet flexwerkers in vleessector flink terugbrengen, naar Duits voorbeeld
Door de inzet van flexwerkers is in de vleesverwerkende industrie grote ongelijkheid en soms zelfs rechteloosheid ontstaan, volgens John Klijn van FNV. Vooral arbeidsmigranten zijn het slachtoffer. Hij wil nu een verbod op flexwerken naar Duits model. De commissie-Roemer onderzocht de misstanden in de vleesindustrie, en pleitte voor een betere regulering. Zo moet er een einde komen aan de wildgroei van de liefst 14.000 uitzendbureaus. John Klijn van FNV zegt 'zijn petje af te nemen' voor het rapport van Roemer, maar wil een stap verdergaan. "Laten we nou het probleem eens bij de wortel aanpakken."

Zie ginds komt de Zoom-meeting: 'Sinterklaas is nu eenmaal te leuk om niet te vieren'
't Heerlijk Sinterklaasavondje is bijna gekomen, maar corona zet een dikke streep door de vieringen zoals we die gewend zijn. Toch laten we ons niet zomaar uit het veld slaan. Lootjes werden nog steeds getrokken en er zijn creatieve oplossingen bedacht. Hoewel de animo voor het vieren van Sinterklaas tot 3 weken terug een stuk minder leek te zijn dan afgelopen jaren, lijkt daar nu geen sprake meer van. Op een van de grootste online aanbieders van het trekken van lootjes, lootjestrekken.nl, staat de teller van het aantal gebruikers op dit moment op twee miljoen. Mede-oprichter Arjan Kuiper ziet dat mensen toch veel behoefte hebben om een leuke sint- en straks ook kerstviering te organiseren.

Grondwaterpeil Friese veengebieden gaat omhoog om verzakkingen en CO2-uitstoot tegen te gaan
In grote delen van het karakteristieke Friese veengebied staat het grondwater te laag. Het gevolg is uitdroging van de veenlaag, een enorme uitstoot van CO2, verzakkingen en minder biodiversiteit. De provincie wil het waterpeil weer verhogen. Zoals zoveel van hun collega's in andere delen van Nederland, houden de meeste Friese boeren niet van een hoog grondwaterpeil. "Een hoog waterpeil onder weilanden maakt het moeilijk voor de boeren om het land te bewerken. Want dan kunnen ze niet meer met hun zware machines op het land", zegt gedeputeerde Douwe Hoogland van de Provincie Friesland.

EenVandaag: o.a. FNV wil inzet flexwerkers vleessector terugbrengen op tv

.