Bekijk de uitzending van EenVandaag: o.a. einde aan te dure kankermedicijnen door Europese samenwerking terug

Ma 30 november 2020 | 18:15 EenVandaag: o.a. einde aan te dure kankermedicijnen door Europese samenwerking

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag: o.a. einde aan te dure kankermedicijnen door Europese samenwerking gemist? Bekijk hier naar EenVandaag: o.a. einde aan te dure kankermedicijnen door Europese samenwerking gemist.

EenVandaag: o.a. einde aan te dure kankermedicijnen door Europese samenwerking

Datum
Ma 30 november 2020
Tijd
18:15 tot 18:45
Zender
NPO 1
Genre
Informatief
Acteurs
Roos Moggré
Officiële Twitter
@eenvandaag
Deel-url
gids.tv/25463050

Onderwerpen van deze uitzending

Door Europese samenwerking wil KWF einde maken aan te dure kankermedicijnen
Steeds meer mensen hebben baat bij immuuntherapie: een vrij nieuwe, zeer succesvolle behandeling tegen kanker. Maar de prijzen voor deze medicijnen zijn torenhoog. Oneerlijk, vindt KWF. Een nieuw samenwerkingscollectief moet er een einde aan maken. Zo'n 10 jaar geleden maakte slechts een handjevol patiënten gebruik van immuuntherapie, ook wel immunotherapie genoemd. Daardoor viel de medicijnprijs van jaarlijks gemiddeld 50.000 euro per patiënt nog te betalen. Maar nu de dure behandeling steeds meer kankersoorten kan bestrijden, en daarmee duizenden patiënten kan helpen, dreigt immuuntherapie onbetaalbaar te worden.

Rechtszaak tegen Shell begint: dit is waarom Rosa met 17.000 andere Nederlanders de zaak begon
Morgen start de grote 'klimaatzaak' tegen Shell. De zaak is aangespannen door Milieudefensie en meer dan 17.000 burgers. Zij willen dat het bedrijf veel minder CO2 gaat uitstoten. De 21-jarige Rosa van der Laag is een van de mede-eisers. Als student Future Planet Studies aan de Universiteit van Amsterdam is ze elke dag bezig met de verandering van het klimaat. "Ik maak me ontzettend veel zorgen. Zoals het nu gaat, halen we de klimaatdoelen niet." En dat komt mede door Shell, zegt ze. "Die stoot als grootste vervuiler van Nederland 2 keer zoveel CO2 uit als de rest van Nederland bij elkaar. Ik wil daarom dat Shell stopt met het oppompen van gas en olie."

Ook Den Haag weert oude brommers uit de binnenstad, liefhebbers noemen het 'symboolpolitiek'
Steeds meer gemeenten willen af van oude brom- en snorfietsen. In Amsterdam gebeurde het. Vanaf december komt Den Haag erbij en meer gemeenten volgen. Symboolpolitiek, zeggen liefhebbers van oude, klassieke Puchs die zich in hun vrijheid beknot voelen. "Als je langs Schiphol rijdt, ruik je de kerosine. Als in Pernis de wind verkeerd staat, ruik je de petrochemie", zegt Sam Develing, die meerdere oude Puchs heeft. Toch gaat vanaf morgen gedeeltelijk een streep door zijn liefhebberij: sleutelen áán en rijden óp de klassieke bromfiets.

EenVandaag: o.a. einde aan te dure kankermedicijnen door Europese samenwerking op tv

.