Bekijk de uitzending van EenVandaag: o.a. democratie VS wankelt terug

Vr 6 november 2020 | 18:15 EenVandaag: o.a. democratie VS wankelt

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag: o.a. democratie VS wankelt gemist? Bekijk hier naar EenVandaag: o.a. democratie VS wankelt gemist.

EenVandaag: o.a. democratie VS wankelt

Datum
Vr 6 november 2020
Tijd
18:15 tot 18:35
Zender
NPO 1
Genre
Informatief
Officiële Twitter
@eenvandaag
Deel-url
gids.tv/25334717

Onderwerpen van deze uitzending

De presidentsverkiezingen doen de democratie in de VS wankelen: 'Dit heeft wereldwijde gevolgen'
Een zittende president die de verkiezingsuitslag niet accepteert. Dat is in de VS nog nooit gebeurd. Tot dit jaar, zo lijkt het in elk geval. "De Amerikaanse democratie loopt gevaar en dat kan wereldwijd gevolgen hebben." Hoogleraar empirische politicologie Carolien van Ham aan de Radboud Universiteit doet onder andere onderzoek naar naar verkiezingsfraude. Maar dat die kennis van pas zou komen tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen had ze bepaald niet zien aankomen, vertelt ze.

Landelijk en lokaal bestuur ruziën over woningnood, Kamer wil dat minister Utrecht dwingt woningen te bouwen in de polder
Het bouwen van nieuwe woningen om het woningtekort op te lossen gaat de Tweede Kamer niet snel genoeg. Maandag dient het CDA daarom een motie in om Utrecht daartoe te dwingen. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat minister Ollongren de provincie Utrecht dwingt om te bouwen in de Rijnenburgpolder, maar lokale bestuurders willen dat niet. "We proberen al 20 jaar woningen te realiseren in Rijnenburg, maar ze zijn er nog steeds niet. Deze polder is het symbool van getreuzel", zegt CDA-Tweede Kamerlid Julius Terpstra. Daarom wil hij dat er zo snel mogelijk minimaal 22.000 woningen bijkomen in de Utrechtse polder. "De woningnood is hoog, het landelijke belang is nu groter dan het lokale."

Welke bewijzen heeft Trump voor fraude bij de presidentsverkiezingen? 5 vragen en antwoorden
Als president Trump na een lange verkiezingsdag eindelijk voor de camera verschijnt, duurt het niet lang of hij claimt de overwinning en zegt dat er sprake is van grootschalige fraude. 5 vragen daarover aan verslaggever Tom van 't Einde die in Amerika is.

EenVandaag: o.a. democratie VS wankelt op tv

.