Bekijk de uitzending van EenVandaag: o.a. hoe veerkrachtig is onze samenleving? terug

Vr 30 oktober 2020 | 18:15 EenVandaag: o.a. hoe veerkrachtig is onze samenleving?

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag: o.a. hoe veerkrachtig is onze samenleving? gemist? Bekijk hier naar EenVandaag: o.a. hoe veerkrachtig is onze samenleving? gemist.

EenVandaag: o.a. hoe veerkrachtig is onze samenleving?

Datum
Vr 30 oktober 2020
Tijd
18:15 tot 18:35
Zender
NPO 1
Genre
Informatief
Acteurs
Jaap Jongbloed
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Deel-url
gids.tv/25297001

Onderwerpen van deze uitzending

Hoe veerkrachtig is onze samenleving eigenlijk? Dit kunnen we leren van de geschiedenis
Ruim 6 jaar geleden begonnen ze met onderzoek naar de veerkracht van samenlevingen na rampen. Nooit had mede-onderzoeker Jessica Dijkman kunnen vermoeden dat hun recent gepubliceerde boek zó actueel zou worden. We kennen er in de geschiedenis talloze: orkanen, hongersnoden, aardbevingen, epidemieën en overstromingen. De wereld wordt altijd al geteisterd door rampen. Nu is daar de coronapandemie die misschien ook wel als ramp van grote omvang de geschiedenisboeken in gaat.

Coronaregels? Niet voor deze Amerikanen uit het zuiden van de VS, die liever vertrouwen op God en Trump
Er is geen land waar zoveel mensen zijn overleden aan het coronavirus als de Verenigde Staten. Toch denken veel Amerikanen nog steeds dat het niet meer is dan een griepje en weigeren ze om mondkapjes te dragen of afstand te houden. Opeens valt het ons op. Hoe dieper we in de Verenigde Staten komen, hoe minder mondkapjes we zien. In aanloop naar de verkiezingen reizen we voor EenVandaag de Missisippi af. In het noorden houdt iedereen zich nog aan de regels en zijn die regels zelfs strenger dan in Nederland. Maar hoe verder we afzakken naar het zuiden, hoe minder mondkapjes we zien. En dat is niet zonder reden. Ze geloven hier simpelweg niet dat het virus bestaat of zo erg is als gezegd wordt.

Zo probeert Rotterdam de jaarwisseling ondanks vuurwerkverbod en corona nog een beetje leuk te maken
Over 2 maanden kunnen de oliebollen weer in het vet. Toch zal het door corona én een mogelijk vuurwerkverbod een hele andere jaarwisseling te worden. In Rotterdam moeten een lichtshow en rondreizende dj's er toch een feestelijke oud en nieuw van maken. Nu de zorg overbelast raakt met coronapatiënten willen GroenLinks en de Partij voor de Dieren een tijdelijk vuurwerkverbod. Zo moet voorkomen worden dat het zorgpersoneel met oud en nieuw nog verder wordt belast. Rotterdam voerde begin dit jaar al een vuurwerkverbod in, als eerste grote stad in Nederland.

EenVandaag: o.a. hoe veerkrachtig is onze samenleving? op tv

.