Bekijk de uitzending van EenVandaag: o.a. onderzoek afbouwen antidepressiva terug

Wo 28 oktober 2020 | 18:15 EenVandaag: o.a. onderzoek afbouwen antidepressiva

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag: o.a. onderzoek afbouwen antidepressiva gemist? Bekijk hier naar EenVandaag: o.a. onderzoek afbouwen antidepressiva gemist.

EenVandaag: o.a. onderzoek afbouwen antidepressiva

Datum
Wo 28 oktober 2020
Tijd
18:15 tot 18:45
Zender
NPO 1
Genre
Informatief
Acteurs
Roos Moggré
Officiële Twitter
@eenvandaag
Deel-url
gids.tv/25284735

Onderwerpen van deze uitzending

Hoe je antidepressiva probleemloos afbouwt weten we niet, maar dit nieuwe onderzoek moet dat veranderen
'Eigenlijk gek' noemt onderzoeker Christiaan Vinkers het, dat ruim 1 miljoen Nederlanders antidepressiva gebruiken, maar dat er weinig bekend is over hoe je dit afbouwt. Amsterdam UMC en Radboud UMC starten een onderzoek, en dat is een wereldprimeur. Een groot deel van de mensen die aan depressie lijdt en hiervoor antidepressiva slikt, stopt hier op een gegeven moment weer mee. Maar helaas gaat dat niet voor iedereen zonder problemen. Vooral bij het slikken van lagere doseringen verloopt het afbouwen vaak niet zoals gewenst. Reden voor beide ziekenhuizen om onderzoek te doen naar het makkelijker maken van afbouwen.

Zorgpersoneel moet meer inspraak krijgen op de werkvloer, vinden VVD en GroenLinks: 'Juist nu nog belangrijker dat er naar hen wordt geluisterd'
Medewerkers in de zorg moeten mee kunnen praten over besluiten die invloed hebben op hun werk. Dat vinden VVD en GroenLinks. De partijen komen met een initiatiefwet die de zeggenschap van zorgverleners moet regelen. De zorg kampt al jaren met een personeelstekort. Dat komt onder andere omdat veel mensen de zorg verlaten. Een van de redenen hiervoor is dat ze te weinig mee mogen praten over hun werk. GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet: "We hebben alle zorgverleners, verpleegkundigen en verzorgenden keihard nodig. En we moeten voorkomen dat heel veel mensen die nu in de zorg werken, vertrekken. Als wij hen vragen 'Waarom vertrekken jullie?', dan horen we nu heel vaak: "Er wordt te weinig naar ons geluisterd."

CSI 2.0: hoe een misdaad sneller opgelost kan worden dankzij lichtgevende vingerafdrukken en slimme wattenstaafjes
Wattenstaafjes die beter dna-sporen kunnen veiligstellen en vingerafdrukken die laten zien wannéér ze zijn achtergelaten. Er wordt momenteel hard aan deze twee innovaties gewerkt. Ze kunnen het speurwerk van de politie voor altijd gaan veranderen. De technieken zijn nog in ontwikkeling. Toch hebben de twee drijvende krachten erachter, Martin Bennink en Jaap Knotter van de Hogeschool Saxion, er alle vertrouwen in dat hun uitvindingen gebruikt gaan worden in forensisch opsporingsonderzoek. "Als dit werkt, dan is dit zo uniek, dan moeten we er met z'n allen gas op gaan geven."

EenVandaag: o.a. onderzoek afbouwen antidepressiva op tv

.