Bekijk de uitzending van EenVandaag: o.a. 'trucje' met vergoeding standrechtelijk geëxecuteerden terug

Za 24 oktober 2020 | 18:15 EenVandaag: o.a. 'trucje' met vergoeding standrechtelijk geëxecuteerden

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag: o.a. 'trucje' met vergoeding standrechtelijk geëxecuteerden gemist? Bekijk hier naar EenVandaag: o.a. 'trucje' met vergoeding standrechtelijk geëxecuteerden gemist.

EenVandaag: o.a. 'trucje' met vergoeding standrechtelijk geëxecuteerden

Datum
Za 24 oktober 2020
Tijd
18:15 tot 18:50
Zender
NPO 1
Genre
Informatief
Acteurs
Roos Moggré
Officiële Twitter
@eenvandaag
Deel-url
gids.tv/25263710

Onderwerpen van deze uitzending

Door 'een trucje' hebben maar drie van de honderden kinderen van standrechtelijk geëxecuteerden nu recht op een vergoeding
Een bedrag van 5000 euro als je vader tussen 1945 en 1950 standrechtelijk in Nederlands-Indië is geëxecuteerd. Buitenlandse Zaken en Defensie maakten deze regeling zondag bekend. Nu blijkt dat er maar drie kinderen voor in aanmerking komen. "Kruideniersmentaliteit." En: "Een trucje waardoor er wederom geen sprake is van werkelijke erkenning." Advocaat Liesbeth Zegveld werd kwaad toen ze las aan welke voorwaarden kinderen moeten voldoen om voor de 5000 euro schadevergoeding in aanmerking te komen. In de voorwaarden staat dat 'binnen een redelijk termijn nadat de claimant bekend is geworden met de mogelijkheid om de Staat aan te spreken' de claim moet zijn ingediend. Zegveld: "Die 'redelijke termijn' is in de jurisprudentie 1 tot 2 jaar. Overschrijdt een eiser in een rechtszaak deze termijn, dan is hij alsnog niet-ontvankelijk bij de rechter."

6 miljoen Amerikanen mogen niet stemmen omdat ze ooit veroordeeld zijn: 'Ik voel me geen volwaardig mens'
Nergens in de VS wordt het kiezers zo onmogelijk gemaakt om straks op 3 november te gaan stemmen als in de zuidelijke staat Tennessee. Ashlee Sellar en Milton Thomas zijn daar het levende voorbeeld van. Dit is hun verhaal. De een heeft voor altijd haar recht om te mogen stemmen verloren, de ander heeft zijn kiesrecht na een lang gevecht weer weten te bemachtigen. Deze Amerikanen hebben gemengde gevoelens bij de aanstaande presidentsverkiezingen en dat maakt veel emoties bij hen los.

Fotograaf wekt Jezus, Rembrandt en Napoleon digitaal tot leven: zo doet hij dat
Jezus, Napoleon, Rembrandt en Van Gogh worden door kunstenaar en fotograaf Bas Uterwijk in een foto gevangen, zonder dat ze ooit voor een lens hebben gestaan. Computers slagen er steeds beter in om kunst te (helpen) maken. Toen door corona zijn werk dit voorjaar grotendeels stil kwam te liggen, ging Bas Uterwijk fulltime aan de slag met het online programma Artbreeder: software waarmee fotoportretten kunnen worden gemaakt van mensen die niet bestaan. Het programma kan doordat het miljarden afbeeldingen van gezichten heeft bestudeerd, niet van echt te onderscheiden mensen scheppen.

EenVandaag: o.a. 'trucje' met vergoeding standrechtelijk geëxecuteerden op tv

.