Bekijk de uitzending van EenVandaag: o.a. ziekenhuizen keren zelf al zorgbonus uit terug

Vr 23 oktober 2020 | 18:15 EenVandaag: o.a. ziekenhuizen keren zelf al zorgbonus uit

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag: o.a. ziekenhuizen keren zelf al zorgbonus uit gemist? Bekijk hier naar EenVandaag: o.a. ziekenhuizen keren zelf al zorgbonus uit gemist.

EenVandaag: o.a. ziekenhuizen keren zelf al zorgbonus uit

Datum
Vr 23 oktober 2020
Tijd
18:15 tot 18:35
Zender
NPO 1
Genre
Informatief
Acteurs
Pieter Jan Hagens
Officiële Twitter
@eenvandaag
Deel-url
gids.tv/25259119

Onderwerpen van deze uitzending

Waar blijft die zorgbonus? Ziekenhuizen wachten niet meer op ministerie en keren alvast zelf uit
Dan maar voorschieten uit eigen middelen, besliste bestuursvoorzitter Peter van der Meer van het Albert Schweizerziekenhuis. Hij wacht de uitkering van de zorgbonus voor zijn personeel niet af. "Het is juist nu belangrijk dat zorgpersoneel wordt gezien." En Van der Meer is niet de enige: ook het Catharinaziekenhuis in Eindhoven, het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, het Martini Ziekenhuis in Groningen en het St. Antoniusziekenhuis in Utrecht hebben besloten de bonus van 1000 euro per persoon alvast zelf op de rekeningen van hun medewerkers te storten. Het gaat om serieuze bedragen, geld dat niet ieder ziekenhuis zomaar kan ophoesten. Van der Meer: "Dat kost het Albert Schweizerziekenhuis in totaal 5,5 miljoen euro. Maar dat hebben we ervoor over."

Huurverhogingen beperken én meer huizen bouwen: minister Ollongren wil het allebei, maar de vraag is of dat kan
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken zit klem tussen de oppositie en investeerders. De woningmarkt is oververhit en daarom wil ze zowel huurverhogingen beperken als meer huizen bouwen. Of dat samengaat, is maar de vraag. "Ollongren heeft de afgelopen jaren te weinig gedaan om woningen betaalbaar te houden", vindt Tweede Kamerlid Paul Smeulders van GroenLinks. En zo denkt zijn partner in crime op dit dossier, PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer, er ook over. "De minister moet iets doen aan torenhoge huren, als dat niet gebeurt, heeft ze een probleem", zegt hij. Ollongren probeert dit najaar de woonbegroting door de Tweede en Eerste Kamer te loodsen, en ze heeft de oppositie nodig voor een meerderheid.

Als je op Schiphol landt moet je bewijzen dat je geen corona hebt, wil een meerderheid van de Tweede Kamer
Reizigers moeten een negatieve testuitslag hebben op het moment dat zij het vliegtuig naar Nederland instappen. Of gelijk testen bij aankomst. Daar pleit D66-er Jan Paternotte voor. Hij wil voorkomen dat het virus vanuit andere landen wordt meegebracht. Momenteel zit Nederland in de tweede golf en elke dag neemt het aantal besmetting fors toe. Vandaag is er wederom een dagrecord, waarbij voor het eerst meer dan 9000 nieuwe besmettingen in 24 uur zijn geteld.

Laten testen op corona, maar geen auto? 'Ik moest een uur op de fiets'
Ruim een uur op de fiets naar de teststraat: in sommige delen van het land kun je niet anders als je getest moet worden, maar geen auto hebt. Het Red Team pleit er opnieuw voor dat testlocaties voor iedereen toegankelijk en dichtbij zijn. "Ik ken eigenlijk geen regio waar iedere burger dezelfde toegang heeft tot tests", zegt epidemioloog Arnold Bosman, verbonden aan het Red Team. Soms is de afstand tot teststraten te groot. Wie bijvoorbeeld in Heerenveen klachten krijgt en geen auto heeft, moet 5 kwartier fietsen naar de teststraat in Sneek. Ongeveer 2 miljoen huishoudens in Nederland hebben geen eigen auto.

EenVandaag: o.a. ziekenhuizen keren zelf al zorgbonus uit op tv

.