Bekijk de uitzending van EenVandaag: o.a. het geheim van 100-jarigen terug

Do 22 oktober 2020 | 18:15 EenVandaag: o.a. het geheim van 100-jarigen

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag: o.a. het geheim van 100-jarigen gemist? Bekijk hier naar EenVandaag: o.a. het geheim van 100-jarigen gemist.

EenVandaag: o.a. het geheim van 100-jarigen

Datum
Do 22 oktober 2020
Tijd
18:15 tot 18:45
Zender
NPO 1
Genre
Informatief
Officiële Twitter
@eenvandaag
Deel-url
gids.tv/25253328

Onderwerpen van deze uitzending

Hoe word je ouder dan 100? Dit onderzoek helpt het geheim te ontrafelen
Hendrikje van Andel werd 115 en Egbertje Leutscher werd 111 jaar oud. Hoe dat kan weten we door nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC nu beter. En dat is te danken aan de genetische bouwstenen van deze twee bekende 100-plussers. Het geheim van een lang leven zal altijd grotendeels een geheim blijven. Er zijn zoveel factoren die een rol kunnen spelen: wat je eet, hoeveel je beweegt, wat je genetisch van je ouders hebt meegekregen en misschien zelfs of je een optimistische aard hebt. Het is lastig te zien wat de doorslag geeft. Toch is er dankzij het 100-plus-onderzoek van het Amsterdam UMC na jaren onderzoek enig inzicht ontstaan. Het team van onderzoeker Henne Holstege deed onderzoek naar de genetische bouwstenen van driehonderd 100-plussers, waaronder Hendrikje van Andel en Egbertje Leutscher, Nederlands meest bekende 100-plussers.

Een coronapaspoort verplicht om te vliegen? Het wordt volop getest, maar de privacy is nog een dingetje
Met het digitale gezondheidspaspoort 'de CommonPass' proberen de vliegtuigmaatschappijen de vliegtuigen weer de lucht in te krijgen. Als het een succes wordt, zouden landen de reisrestricties en quarantainemaatregelen kunnen versoepelen. Vandaag test luchtvaartmaatschappij United Airlines de CommonPass, een app waarin de testresultaten en gezondheidsgegevens wereldwijd gestandaardiseerd zijn. Eerder werd dit coronapaspoort van de World Economic Forum (WEF) getest bij een Aziatische luchtvaartmaatschappij. Deze testrondes tussen de vluchten Hong Kong en Singapore verliepen zo goed, dat het experiment wordt vervolgd.

'Patiënten beter spreiden' was de les van de eerste golf en toch gaat het weer helemaal mis met de reguliere zorg
"Als spreiding niet lukt, dan moet het maar landelijk worden afgedwongen", is de noodkreet van de Patiëntenfederatie. De reguliere zorg raakt weer ernstig in de verdrukking door het toenemende aantal corona-opnames. En dat kan ernstige gevolgen hebben. Tijdens de eerste coronagolf werden maar liefst 1 miljoen verwijzingen naar het ziekenhuis uitgesteld omdat het er te druk was. Er was nog niets van die achterstand ingehaald toen de tweede coronagolf begon. Vandaag laten nieuwe cijfers zien dat het aantal uitgestelde operaties, poli-afspraken en overige ziekenhuisbehandelingen inmiddels is opgelopen tot 1,2 miljoen.

Dumpprijzen voor tickets naar oranje gebieden aanpakken kan niet, vluchten verbieden kan wel
Het is de Tweede Kamer een doorn in het oog: reizen naar oranje gebieden wordt afgeraden, maar luchtvaartmaatschappijen blijven tickets naar die landen aanbieden voor dumpprijzen. Er is niks tegen te doen, zeggen zowel de minister als deskundigen. 'Reis alleen als dat moet. Er zijn gezondheids- en veiligheidsrisico's, een inreisverbod en/of quarantaineverplichting.' Dat is de omschrijving van het reisadvies 'code oranje'. Toch kun je nog steeds heel goedkoop naar risicogebieden reizen. De Tweede Kamer vindt dat gek, omdat op dit moment met man en macht geprobeerd wordt het virus onder controle te krijgen.

EenVandaag: o.a. het geheim van 100-jarigen op tv

.