Bekijk de uitzending van EenVandaag: o.a. zorgpersoneel ervaart schaarste veiligheidsmiddelen terug

Wo 14 oktober 2020 | 01:20 EenVandaag: o.a. zorgpersoneel ervaart schaarste veiligheidsmiddelen

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag: o.a. zorgpersoneel ervaart schaarste veiligheidsmiddelen gemist? Bekijk hier naar EenVandaag: o.a. zorgpersoneel ervaart schaarste veiligheidsmiddelen gemist.

EenVandaag: o.a. zorgpersoneel ervaart schaarste veiligheidsmiddelen

Datum
Wo 14 oktober 2020
Tijd
01:20 tot 01:50
Zender
NPO 1
Genre
Informatief
Acteurs
Pieter Jan Hagens
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Deel-url
gids.tv/25202061

Herhaling. Onderwerpen van deze uitzending

Kink in de kabel: mondkapjes, jassen en handschoenen zijn er genoeg, maar zorgpersoneel ervaart schaarste
Het was een ongelooflijke bron van zorg dit voorjaar: de voorraden van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals mondmaskers, handschoenen en jassen in de zorg. Vermoedelijk raakten veel mensen besmet doordat ze onvoldoende waren beschermd. Hoe is dat nu? Vol trots loopt hij door het pakhuis langs vele rijen pallets met daarop de ene na de andere doos vol brillen, mondmaskers, jassen, handschoenen en schorten. "Er zijn nog nooit zoveel beschermingsmiddelen in Nederland geweest als nu", zegt Alex van der Putten van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH). Deze locatie - de plek mogen we niet onthullen - is één van de in totaal negen pakhuizen in ons land.

Volgens deze zorgeconoom zijn we veel te pessimistisch: 'Aankomend voorjaar staat de economie er echt beter voor'
Om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn harde maatregelen nodig. Zoveel is inmiddels duidelijk. Maar kan onze economie dat wel aan? Zorgeconoom Xander Koolman denkt van wel. "We zijn veel te relaxed omgegaan met het virus. Toen de coronamaatregelen in juni werden versoepeld, zijn we met z'n allen massaal gaan doen wat we altijd al deden: namelijk met teveel mensen bij elkaar komen, te dicht op elkaar." Dat is in elk geval hoe gezondheidseconoom Xander Koolman van de Vrije Universiteit Amsterdam en lid van het Red Team erover denkt. Hij vindt dat het kabinet tijdens de eerste golf niet snel genoeg heeft ingegrepen.

De persconferentie van vanavond: met deze 4 dilemma's worstelt het kabinet
Het virus bestrijden én de economie zoveel mogelijk draaiende houden. Dat was tot nu tot nu toe de basis van het Nederlandse coronabeleid. Maar dat komt nu in de knel. Pijnlijke keuzes zijn nodig, zal blijken tijdens de aankomende persconferentie. Politiek commentator Joost Vullings schetst vier dilemma's waar het kabinet de afgelopen 72 uur, voorafgaand aan de persconferentie van vanavond, mee worstelde.

EenVandaag: o.a. zorgpersoneel ervaart schaarste veiligheidsmiddelen op tv

.