Bekijk de uitzending van EenVandaag: o.a. verkiezingschaos VS door stemmen per post? terug

Di 13 oktober 2020 | 01:15 EenVandaag: o.a. verkiezingschaos VS door stemmen per post?

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EenVandaag: o.a. verkiezingschaos VS door stemmen per post? gemist? Bekijk hier naar EenVandaag: o.a. verkiezingschaos VS door stemmen per post? gemist.

EenVandaag: o.a. verkiezingschaos VS door stemmen per post?

Datum
Di 13 oktober 2020
Tijd
01:15 tot 01:40
Zender
NPO 1
Genre
Informatief
Acteurs
Pieter Jan Hagens
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Deel-url
gids.tv/25197063

Herhaling. Onderwerpen van deze uitzending

Verkiezingschaos in de VS door stemmen per post? Dit gebeurt achter de schermen om dat scenario te voorkomen
President Trump is er duidelijk over. Hij vertrouwt de verkiezingsuitslag nu al voor geen meter, vanwege de vele stemmen die per post worden uitgebracht. We spraken de mensen die overuren draaien om de verkiezingen wél eerlijk te laten verlopen. In de staat Wisconsin wordt met man en macht gewerkt om chaos tijdens de verkiezingsdag op 3 november te voorkomen. Iedereen staat op scherp, omdat de voorverkiezingen in april dit jaar uitliepen op een debacle. Vlak na de massale uitbraak van het coronavirus, vormden zich bij de stembureaus lange rijen. Mensen moesten soms wel uren wachten voordat ze hun stembiljet konden afgeven. De uiteindelijke uitslag liet lang op zich wachten.

Moeten de rechten van slachtoffers worden begrensd? 'Mensen die dat zeggen hebben nog nooit iets heel ergs meegemaakt'
In een nieuw wetsvoorstel krijgen slachtoffers en nabestaanden van ernstige misdrijven meer rechten. Het spreekrecht wordt uitgebreid en verdachten moeten verplicht aanwezig zijn. Voor het OM is de rek eruit. Maar nabestaanden zien nog ruimte. "Er is weer een stapje gezet in de goede richting", zegt Jack Keijzer, voorzitter van de Federatie Nabestaanden Geweldsmisdrijven (FNG). Keijzer is de politiek 'best wel dankbaar' voor de nieuwe wet die slachtoffers en nabestaanden van zware misdrijven meer rechten gaat toekennen in de rechtszaal. "Een paar jaar geleden was het echt nul."

Burgemeester Halsema eist strengere coronamaatregelen: 'Situatie is heel ernstig'
Het rap stijgende aantal coronabesmettingen baart burgemeester Femke Halsema grote zorgen. Ze noemt de situatie in Amsterdam 'heel ernstig' en vindt dat de overheid dinsdag met strengere maatregelen moet komen. Thuiswerken is weer de norm, in huis zijn nog maximaal drie gasten toegestaan en op advies dragen we mondkapjes. Het zijn een paar van de nieuwste coronamaatregelen die sinds twee weken gelden. De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, deed er nog een schepje bovenop. Zij kwam met het dringende advies dat men voortaan in alle openbare binnenruimtes van de hoofdstad mondkapjes moeten dragen.

'Grote fouten ontdekt' tijdens corona-uitbraak Tirol, waar ook veel Nederlanders besmet raakten
De autoriteiten in Tirol hebben verkeerd gehandeld toen in ski-oord Ischgl in maart een coronabrandhaard ontstond. Veel wintersporters kregen daar corona. Overal zijn fouten gemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van een onafhankelijke commissie. Een overijverige PR-machine van de Tiroolse autoriteiten, is een van de problemen. Ze waren bang voor imagoschade en hebben bewust de ernst van de corona-uitbraak onder de pet gehouden, blijkt uit het onderzoek. Op 7 maart testte de barman van de Kitzloch-bar in Ischgl positief op het virus. Hij is officieel 'patiënt nul'. Een ambtenaar bij de Tiroolse gezondheidsautoriteit zei toen dat we daar veel besmettingen konden verwachten, terwijl enkele uren later een persbericht werd verstuurd met: "Een overdracht van het virus op de gasten van de bar is, vanuit medisch oogpunt, nogal onwaarschijnlijk."

EenVandaag: o.a. verkiezingschaos VS door stemmen per post? op tv

.